Opozicija neće sjediti skrštenih ruku

Kompanija "Axos" bi uskoro mogla da preuzme vlasništvo nad 75 posto akcija PTK. To bi moglo da se desi ako sljedeće nedjelje poslanici u drugom čitanju usvoje nacert budžeta za 2014, u koji je sada uključen i amandman kojim se precizira prodaja ovog preduzeća, piše list "Tribuna".

Opozicija ovaj potez Vlade naziva svojevrsnim švercom, i najavljuje da neće sjediti skrštenih ruku.

Vlada Kosova želi da već sljedeće nedjelje okonča telenovelu zvanu "PTK". To planira da uradi na drugom čitanju nacrta budžeta za 2014. godinu, gdje je ubacila poseban amandman za prodaju 75 posto akcija PTK.

Ovo pitanje je u potpunosti blokiralo rad Skupštine više od dva mjeseca, a umalo da i zemlja nije otišla na prijevremene parlamentarne izbore. Svijesna da glasanje za izvještaj vladine komisije može da izazove te probleme vladajuća koalicija se vratila na varijantu koja datira iz 2011. godine i pokušava da prodaju PTK ostvari preko glasanja za budžet.

Na sastanku komisije za budžet i finansije održanom u petak bez prisustva medija, većinom glasova je i usvojen zahtjev Vlade za dodavanje ovog amandmana u nacrt budžeta.