Samo 17 njih je dalo svoj doprinos

Poslanici Skupštine Kosova, nisu bili u stanju da izdvoje po 100 eura za kupovinu aparata, mamografa, na inicijativu koja je pokrenuta, sada već više od godinu dana, od grupe žena poslanica u Skupštini Kosova.

Samo 17 poslanika Skupštine je izdvojilo sredstva za kupovinu aparata koji služi za rano pronalaženje kancera dojke, mamografa, neko po 100 eura, a neko po 50 eura, piše list "Zëri".

Ostali, iako dobijaju pozamašna primanja kao poslanici, čije mjesečne zarade premašuju i 1500 eura, nisu dali nijedan cent za ovu inicijativu. Ovoj inicijativi se nije pridružila ni poslanica iz redova Demokratske partije Kosova (PDK), Ganimete Musliu, koja je prije nekoliko dana viđena kako se nakon završetka sjednice potpisuje, iako na istoj nije prisustvovala, samo kako bi dobila dnevnicu.

Iako sa pozamašnim poslaničkim platama, gdje se većina njih plaća i za rad po komisijama, još uvijek nisu našli načina da iz svojih džepova izvade ovaj simboličan iznos, koji bi bio na usluzi prilikom iznalaženja ranog stadija kancera dojke za žene koje nemaju mogućnost plaćanja u privatnim klinikama.

"Mi radimo na ovom projektu i on još uvijek nije završen. U momentu kada ja to vidim opravdanim, ja ću dati novac", rekla je poslanica Ganimete Musliu. Ona je čak dodala da ima vremena da da svoj doprinos dok mamograf počne sa radom.

"I ja ću dati svoj doprinos kao što sam i do sada činila, bilo putem propagande ili na neki drugi način", rekla je između ostalog Musliu.