VV: Policija dozvoljava ulazak kriminalaca u crkvu

13:58 (DOPUNJENO) Kosovska policija uhapsila je danas 20 aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" i "Glasa majki", koji su blokirali dolazak pravoslavnih vjernika u crkvu Uspenja presvete Bogoridice u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.

Kosovska policija intervenisala i privela oko 20 aktivista, koje je zadržala u policijskim automobilima.

"Policija je sklonila oko 20 demonstranata kako bi autobus koji je došao iz Beograda mogao da uđe u dvorište crkve. Demonstranti drže plakate sa imenima nekih Srba iz Đakovice, od kojih su neki sada nalaze unutar crkve", rekao je portparol "Samoopredjeljenja", navodeći da su ljudi čija su imena na plakatama ratni zločinci.

13:00 Četrdesetak raseljenih Srba iz Đakovice koji sada žive u Beogradu i drugim mjestima Srbije organizovano su jutros, na Badnji dan, došli u Đakovicu kako bi prisustvovali službi u crkvi Uspenja presvete Bogorodice. Aktivisti Pokreta "Samoopredjeljenje" i organizacije "Glas majki" organizovali protest.

Policija Kosova je brzo intervenisala i oni su sklonjeni, kako bi autobus sa raseljenim Srbima mogao da prođe.

"Bilo je petnaestak žena, one su legle na ulicu i pokušale da spriječe prolaz Srba, međutim policija je intervenisala i one su se pomjerile", prenose agencije.

Negdje oko 12:30 časova završen je protest organizovan od strane Pokreta "Samoopredjeljenje" i organizacije "Glas majki". Prema riječima iz Pokreta "Samoopredjeljenje" autobus u kojem su bili srpski dužnosnici je otišao iz Pavoslavne crkve u pratnji velikog broja Specijalnih jedinica Policije Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kojem se navodi da su specijalne policijske jedinice štitile vjernike u manastiru, te ih bez problema otpratili nazad do srbijanske granice.
U saopštenju se, također, navodi da su dva demonstranta privedena, a da u incidentu nije bilo povrijeđenih osoba.
Lider "Samoopredjeljenja" Albin Kurti je najavio da će demonstracije biti nastavljene i sutra u gradu Dečani.

"Policija Kosova se brine za sigurnost onih koji su prije 14 godina, kako u Đakovici, tako i na cijeloj teritoriji Kosova izvršili velike zločine etničkog čišćenja. Za preko 60 osoba iz Đakovice još uvijek se ne zna gdje su; 1200 civila iz Đakovice je ubijeno tokom posljednjeg rata; preko 1000 žena iz Đakovice je silovano; 6500 kuća i 715 lokala i objekata kulturne baštine Đakovice je uništeno. Država Srbija i kriminalci koji su izvršili ova djela nikada nisu osuđeni. Dozvolivši im da izvrše provokativnu posjetu, ovi se kriminalci rehabilituju od same Vlade Kosova i međunardonih institucija", stoji u reagovanju Pokreta "Samoopredjeljenje", prenosi portal "Indeksonline".