MSP uspavan

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni izjavio je da su historija Kosova i Palestine potpuno različite i da je razlog zašto Palestinu priznaju mnoge zemlje, a Kosovo ne - nedostatak vještine kosovske diplomatije.

"Postoji suštinska razlika između historije Kosova i Palestine. To su dva različita pitanja, a razlog zbog kojeg Palestinu priznaju mnoge zemlje, a Kosovo ne - leži u lošoj diplomatiji”, rekao je Hyseni.

Na pitanje da li Kosovo treba da prizna nezavisnost Palestine, Hyseni je istakao da bi takav postupak bio pogrešan, jer je Palestina stalno bila uz Srbiju u nepriznavanju kosovske nezavisnosti.

“Mislim da bi to bio strateški pogrešan korak jer u slučaju izraelsko-palestinskog sukoba, Kosovo treba da prihvati američku i politiku EU. Kosovo nema moralnu obavezu da prizna Palestinu bez međunarodne saglasnosti. Poznata je pozicija Palestine kao entiteta, protiv puta Kosova ka nezavisnosti. Palestina podržava poziciju Beograda protiv Kosova“, rekao je Hyseni.

On je kritikovao Ministarstvo spoljnih poslova kao "uspavano, pa čak i nepostojeće".

"Postoji suštinska razlika između slučaja Kosova i Palestine. U slučaju Kosova imamo potpuno uspavanu, nepostojeću diplomatiju. U slučaju Palestine, sukob u Gazi aktuelizovao je pitanje stare ideje rhešenja između dvije države, koju je kao rješenje prihvatila većina međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU”, rekao je Hyseni.