Poslanik VV

Poslanik Samoopredjeljenja Gramos Agusholi rekao je da je Kosovo ispunilo većinu zahtjeva, te da ambasadori država članica Savjeta Evrope ne bi trebalo da vrše pritisak postavljajući Zajednicu srpskih opština kao uslov za članstvo Kosova, prenosi Gazeta blic.

"Važan je kontekst: zahtjev za nacrt statuta uvijek je bio zahtjev srpske države. Ambasadori država članica ne bi trebalo da vrše pritisak našim prihvatanjem ili neprihvatanjem u SE, pošto je Kosovo ispunilo većinu uslova. To znači da međunarodni pritisak mora biti u ravnoteži sa realnošću dostignuća Kosova i nastojanja da ispuni međunarodne standarde", poručio je Agusholi.

Naveo je i da je međunarodna saradnja po pitanju nacrta statuta Zajednice srpskih opština neophodna, ali i da je bilo neophodno sarađivati sa svim stranama na Kosovu.

"Prije svega, ne smemo zaboraviti da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države bile uključene u formulisanje nacrta statuta. Ova međunarodna saradnja je neophodna da bi se osiguralo da dokument bude u skladu sa međunarodnim standardima", kazao je.

Smatra da je neophodno uključiti sve strane na Kosovu kako bi se u tom procesu obezbjedio prihvatljiviji dokument za sve.

"Smatram da je bilo potrebno sarađivati sa opozicijom i sa predsjednicom Osmani da se poprave oni dijelovi nacrta statuta koji mogu da izazovu nejasnoće, prije nego što on ode u Ustavni sud. Uključivanje svih strana u ovaj proces obezbjedilo bi jasniji i prihvatljiviji dokument za sve", rekao je Agusholi.

Kako je dodao, ne zna se da li je taj nacrt statuta u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

"Ako je tako, onda ga smatram paralelnim pravnim sistemom, da ima pravo na nametanje poreza, paralelnim odnosom sa centralnom vlašću i mnogim drugim tačkama. Još treba raditi u dogovoru i implementaciji. Monoetničnost je za nas neprihvatljiva i moramo da se pozabavimo ovim pitanjima prije nego što nastavimo dalje", naglasio je Agusholi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic