Razočarenje!

Član Predsjedništva LDK Muhamed Hamiti podsjetio je na Facebooku da je prije godinu dana američki državni sekretar Antony Blinken osudio nekoordinisane odluke Vlade Kosova na sjeveru.

Citirajući Blinkenove riječi o upozorenju na „posljedice u bilateralnim odnosima“ on je podsjetio i kako ih je premijer Albin Kurti nazvao „naivnim“, a da je ministarka Donika Gërvalla-Schwarz nazvala EU „tigrom od papira“.

“Prije tačno godinu dana, američki državni sekretar osudio je nekoordinisane odluke Vlade Kosova na sjeveru. Četiri dana kasnije, 30. maja 2023, govoreći za britanski list „Guardian“, premijer Kosova Albin Kurti nazvao je Blinkenove izjave naivnim, a njegova koleginica Donika Gërvalla-Schwarz nazvala je EU tigrom od paira”, naveo je Hamiti.

Dodaje da je američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier istog dana objavio da je Kosovo, tačnije KBS, isključeno iz vojne vježbe Natoa, kao posljedica nakon dešavanja na sjeveru.

“Dvije nedelje kasnije, 14. juna 2023. godine, svih 27 država članica EU jednoglasno je uvelo kaznene mjere protiv Kosova koje su uključivale, prema riječima portparola EU Petera Stana, obustavu posjeta na visokom nivou, kao i finansijske odnosa sa Kosovom”, navodi Hamiti.

Podsjetio je da je Kosovo ove godine na najnižem nivou u odnosima sa SAD.

“Takođe, skoro godinu dana pod međunarodnim sankcijama svojih prijatelja i saveznika. Vlada Samoopredjeljenja ne obilježava ovo postignuće. Njihove posljedice osjećaju građani Kosova, bez razlike, i oni koji su glasali za Vladu nade, koja se, ispostaviće se, Vlada razočarenja”, zaključuje Hamiti.

Izvor: Kosovo Online