Novi nacrti zakona

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri poručio je, komentarišući ovogodišnji popis stanovništva, da Kosovo treba da preispita politiku poslije popisa i u Skupštini što prije treba da se donese nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, prenosi Gazeta express.

Prema Tahiriju, popis daje dvosmjerne efekte.

"Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave treba što prije da se donese u Skupštini Kosova, kao instrument za stabilno finansiranje i garanciju blagostanja i razvoja u opštinama“, poručio je Tahiri.

Istakao je da se finansiranje opština određuje prema formuli gdje je glavni kriterijum za izdvajanje iz budžeta - broj stanovnika.

"Čak 89 odsto granta za opštine se dodjeljuje na osnovu kriterijuma 'Per capita'. Ova situacija će se odraziti i na broj odbornika u skupštinama opština i na plate politički imenovanih i izabranih zvaničnika. Kao odgovor na ovo, trebalo bi da se ogledaju i formule finansiranja, jer opštine, osim broja stanovnika, imaju odgovornost kapitalnih investicija, a to ima širok uticaj na lokalnu samoupravu, održavanje školskih, bolničkih i javnih objekata, kao i isplate“, rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express