Istraživanje Galupa

Prema podacima istraživanja koje je agencija Galup sprovela u više od 130 zemalja, najveći "obožavatelji", odnosno "fanovi" Sjedinjenih Američkih Država su Kosovo, Poljska i Izrael, prenosi Njusvik.

Istraživanje je rađeno u više od 130 zemalja tako što su upoređivani rejtinzi lidera SAD, Kine, Njemačke i Rusije, a anketa je rađena kako bi se saznalo raspoloženje javnosti usled pojačanih tenzija između SAD i Kine, kao i ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Galup je do konačnih podataka došao tako što je izračunao neto “odobravanje rukovodstava” zemalja koristeći razliku između procenata onih koji odobravaju i onih koji ne odobravaju lidere ovih država da bi izračunao koji je opšti utisak kod stanovništva u odnosu na globalne lidere.

Prema tim podacima najveća neto prednost SAD bila je na Kosovu - +78 bonusnih poena.

Ambasador Kosova u SAD Ilir Dugoli izjavio je za Njusvik da su SAD tokom više uzastopnih administracija “zadržale čvrstu podršku, prepoznajući naše težnje za razvojem i integracijom u evroatlantsku zajednicu kao slobodna i nezavisna zemlja”.

„Ali, što je najvažnije, izvan diplomatskih veza, međuljudski odnos između Kosova i Sjedinjenih Država je podjednako dubok. Ovaj odnos napreduje na zajedničkom vjerovanju u demokratske vrijednosti. Narod Kosova gleda na Sjedinjene Države kao na svetionik slobode i demokratije, negujući ljubav prema Americi i njenom narodu koja prevazilazi generacije”, objasnio je Dugoli.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier rekao je da su SAD ponosne što su podržale narod Kosova.

"Sjedinjene Države su ponosne što su podržale narod Kosova u unapređenju njihove suverene, multietničke i demokratske države. Ono što je narod Kosova postigao u 25 godina nakon brutalnog etničkog čišćenja Miloševićev režim i za 16 godina od pune nezavisnosti nije ništa drugo do izuzetan“, rekao je Hovenier.

Prema istraživanju Galupa na drugom i trećem mjestu američkih fanova su Izrael i Poljska sa +66, odnosno +59 poena.

Sa druge strane, Rusija i Iran su bile zemlje sa najnižim odobravanjem SAD, sa -82, odnosno -73.

Galupovi podaci pokazuju da SAD imaju koristi od posebno velike prednosti kada demokrata sjedi u Bijeloj kući.

U 2016, posljednjoj godini na funkciji predsjednika Baracka Obame, 50 odsto analiziranih zemalja bilo je u određenoj meri usklađeno sa SAD (Galup ih je kategorisao kao snažno, slabo ili samo usklađene).

Do 2017. godine, kada je predsjednik Donald Trump sedeo u Ovalnoj kancelariji, samo 14 odsto zemalja smatralo je da su usklađene sa SAD.

Ovaj broj se vratio nakon što je aktuelni predsjednik Joseph Biden preuzeo dužnost, a od 2023. godine odobrenje se skoro vratilo na nivo iz 2016. godine, sa 48 odsto zemalja koje su pozitivno usklađene.

Izvor: Kosovo Online/Newsweek