Snažna poruka

Komisija za evropske integracije, u saradnji sa GIZ-om, organizovala je okrugli sto na temu "Povećanje regionalnih integracija: uloga Kosova u Berlinskom procesu i u predsjedavanju Cefta", a Rezarta Krasniqi, šefica parlamentarne komisije Kosova za evropske integracije, tom prilikom poručila je da je Kosovo fokusirano na sprovođenje reformi koje neće samo koristiti kosovskoj ekonomiji, već će doprineti i prosperitetu regiona, prenosi RTK.

Krasniqi je tokom obraćanja zatražila od Evropske unije da ukloni kaznene mjere nametnute Kosovu.

"Kao predsjedavajući komisije imala sam privilegiju da prisustvujem važnim koracima koje je Kosovo preduzelo ka evropskim integracijama. Berlinski proces pokrenut 2014. godine predstavlja važnu platformu za promovisanje ekonomskog razvoja. Kosovo je bilo aktivni učesnik u Berlinskom procesu i mi ostajemo posvećeni promovisanju ekonomskog rasta", kazala je.

Kako je dodala, uključivanje Kosova pokazuje njihovu spremnost da rade sa susjedima.

Navodeći da će 2025. godine Kosovo predsjedavati Cefta sporazumom, Krasniqi je kazala da će Kosovo biti posvećeno povećanju olakšavanja trgovine i promovisanju konkurentnijeg i integrisanijeg tržišta.

Zamjenik generalnog direktora Kosovske agencije za investicije i podršku preduzećima Zef Dedaj naveo je da je Kosovo već osmislilo neophodne politike koje su u skladu sa onima Evropske unije.

Zbog toga, kako je istakao, Kosovo će na profesionalan način sprovoditi sve obaveze.

"Nesumnjivo, ovo će biti izazov, ali Kosovo je imalo izvanredno iskustvo. Znajući značaj tržišta i Berlinskog samita, Kosovo je odmah počelo da osmišljava neophodne politike koje su u skladu sa međunarodnim politikama i evropskim politikama Unije", kazao je.

Dodao je da je Kosovo u nekim oblastima bilo najprofesionalnije u ispunjavanju obaveza koje su nastale u poređenju sa drugim zemljama Cefte.

"Postoje i mnogi drugi izvještaji u kojima Kosovo radi veoma dobro i rangirano je mnogo bolje od zemalja u regionu. Cefta je neophodan mehanizam za Kosovo, jer nas obavezuje da sprovodimo obaveze koje su proizašle iz Berlinskog samita", dodao je.

Izvor: Kosovo online/RTK