Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da sve mjere na sjeveru Kosova moraju biti preduzete u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, inače će imati kontraefekat, prenosi Koha.

Muhaxhiri je naglasio da se bez integracije Srba na sjeveru ne može napraviti dugoročno rješenje.

"Kosovo može sve na sjeveru, ali plaća veliku političku cijenu u Briselu i Vašingtonu. Može postojati neka kratkoročna dobit za dugoročnu štetu. Posljedice bi mogle biti u zaoštravanju jezika saveznika prema Kosovu", rekao je Muhaxhiri.

Samtra da je premijer Albin Kurti prekinuo odnose sa Evropskom unijom, a skoro zamrznuo odnose sa SAD.  

"Nikada nismo imali lošije političke odnose", naglasio je.

Prema njegovim riječima, četiri opštine na sjeveru treba da imaju srpske gradonačelnike, jer albanski gradonačelnici nemaju legitimitet.

"Ne možete Srbima da se namećete gradonačelnicima i da govorite da je to nova realnost. Kosovo ne može da utiče na Beograd, ali Brisel i Vašington mogu, a da bi do toga došlo Kosovo mora da ima odlične odnose sa njima", ukazuje.

Muhaxhiri je, govoreći o izborima na Kosovu, kazao da će i pored promjene Samoopredjeljenje dobiti najviše glasova.

Kako je rekao, opozicija još nije pokazala ništa što bi u potpunosti poništilo rezultat blizak onom na izborima 2021. godine.

"Postoji erozija glasova, ali nije velika. Samoopredjeljenje ne može da izgubi 50 odsto glasova na centralnom nivou za tako kratko vrijeme. Kurti ima značajno jezgro militanata, ima i ljudi koji su bili protiv drugih partija. Ne može biti 50 odsto, ali može 30, od čega će 20 odsto možda biti dijaspora, a 10 odsto onih koji imaju preferencije. Ali 30 odsto je sigurno, a ostalo mnogo zavisi od opozicije", zaključio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore