Tražite oproštaj

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, je na sjednicu Savjeta Bezbednosti UN, došla sa žrtvama, odnosno preživjelima rata na Kosovu – Fahrije Hoti, Vasfije Krasniqi, Elhamom Elhame Muçolli i Shyretom Tairi, koje su izazvale negodovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Sa četiri heroine, braniteljkama istine", napisala je Osmani uz fotografiju koju je predstavila iz Njujorka.

"Doveli ste ljude koji nisu dio političkog kontingenta. To se dogodilo prvi put u ovom telu. Doveli ste ljude kojima ovde nije mjesto u diplomatskom koru, ili savjetnike gospođe Osmani. To je političko pozorište i zamka za srpsku delegaciju", rekao je predsjednik Vučić nakon što je Osmani sela sa četiri kosovske žene u Savjet bezbjednosti.

"Razgovarao sam o vašem izvještaju i procesu za nešto što se dogodilo prije 25 godina. Zašto nas niste obavjestili ko će da bude član svake delegacije? Da li stvarno vjerujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu tokom tog perioda?", upitao je Vučić.  

Protiv ovakvog reagovanja oglasio se šef SB UN sa Malte, koji je rekao da ovo pitanje ne pripada Savjetu, već samim delegacijama.

Predsjednica Osmani poručila je srpskom predsjedniku da se izvini ovim ženama koje su trpele toliki bol od srpskog režima, rekla je: "Žrtve su ovdje, tražite oproštaj ako imate bar znak humanosti, ako vam je ostalo malo dostojanstva u vama", kazala je Osmani.