Bez perspektive

Arben Mustafa iz Demokratske partije Kosova rekao je da bi vlada trebalo ozbiljnije da se pozabavi pitanjem emigracije dodajući da iseljavanje sa Kosova nije političko, već ekonomsko pitanje.

"Upravo emigracija odražava veliku tamu koja je zahvatila ovu zemlju. Danas na Kosovu imamo očajne građane", rekao je. 

Prema Mustafinim riječima, aktuelna vlada je vratila Kosovo unazad.

"Imamo vladu koja na privatni sektor gleda očima protivnika, vladu koja ne računa na privatni sektor kao na motor razvoja ove zemlje. Imamo vladu koja više govori o ratu nego o perspektivi razvoja. Ova vlada je vratila Kosovo kao epicentar krize", kazao je Mustafa. 

Prema njegovim riječima, sa povećanjem od samo 3,3 odsto na Kosovu može se govoriti samo o nazadovanju prihoda građana. 

Dodao je da se privatni sektor suočava sa velikim poteškoćama. 

"Stopa ekonomskog rasta na Kosovu je na najnižem nivou u posljednjih deset godina, što nam pokazuje šta se dešava sa proizvodnjom roba i usluga u državi", kazao je.

Optužio je Vladu Kosova za nedostatak transparentnosti i dodao u prilog tome da su posljednji raspoloživi podaci o prosječnoj plati iz 2022. godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi poručio je institucijama da "uzmu minimalnu platu od 264 euvra i odnesu je kući".

"Pričati o plati od 264 eura je kao pričati o prošlogodišnjem snijegu. Čak i ova plata koja je došla ovdje je došla ilegalno. Partneri nisu konsultovani. Obavezno je da na kraju svake godine ovi partneri sednu i razgovaraju o minimalnoj zaradi, koja je svake godine morala da se povećava. Neka uzmu minimalac, neka ga nose kući", kazao je Azemi.