Bivši predsjednik Slovenije

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor sprema se da stupi na poziciju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, nakon što Miroslav Lajčak okonča mandat na toj funkciji u septembru, piše slovenačko "Delo".

Pahor je osnovao organizaciju "Prijatelji Zapadnog Balkana" prošlog decembra, kada mu je istekao jednogodišnji status bivšeg predsjednika, čiji je cilj - integracija zemalja regiona u EU, promocija dijaloga, pomirenja i ekonomskog razvoja.

Pahor se, međutim, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fayon, sprema da stupi na mjesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, koji drži istaknuti slovački diplomata Miroslav Lajčak, navodi "Delo", pozivajući se na nezvanična saznanja.

Ministarstvo spoljnih poslova ocjenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje tako važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsjedniku u svojoj kandidaturi.

Nezvanične procjene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mjesta.

"Delo" napominje da za poziciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Pahor mora da podnese ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, što kako se dodaje, još nije učinio.

Inače, drugi dvogodišnji mandat Miroslavu Lajčaku ističe krajem avgusta.

"Proces lobiranja da Pahor zauzme mjesto specijalnog izaslanika je u osjetljivoj fazi pa ga slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova ne komentariše", navodi "Delo".

Dio lobiranja za Pahora sprovodi i savjetodavni komitet ’Instituta prijatelja Zapadnog Balkana’, u kojem su, između ostalih, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Catherine Ashton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Carl Bildt, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i nacionalni koordinator za zapadni Balkan Petar Grk.

Izvor: Kosovo online/Delo