U bolji život

Preko 9.000 zdravstvenih radnika napustilo je Kosovo i zaposlilo se u Njemačkoj samo tokom 2023. godine, navode podaci koje je prije nekoliko dana objavio institut GAP, prenosi Indeksonline.

Dok se odlazak zdravstvenog osoblja sa Kosova nastavlja, Službi kliničkih i univerzitetskih bolnica je potrebno dodatno osoblje i očekuje se da će uskoro otvoriti novi konkurs za zapošljavanje velikog broja zdravstvenog osoblja.

To je prije izvesnog vremena saopštio ministar zdravlja Arben Vitia, koji je rekao da će do juna biti raspisan konkurs za zapošljavanje preko 300 zdravstvenih radnika. Vitia je rekao da će među njima biti 80 specijalista i oko 200 medicinskih sestara.

„Ulaganja u infrastrukturu i opštim bolnicama se nastavljaju pojačanim intenzitetom kako bi objekti učinili što ugodnijim i praktičnijim za pacijente. Ulaže se i u infrastrukturu, otvoreno je mnogo novih usluga. Čak i usluge koje do sada nisu rađene. Očekuje se da će tri nove usluge biti dostupne samo u ginekologiji. Usluge koje su dobijane u privatnom sektoru i inostranstvu sada će se dobijati i u javnom sektoru. U saradnji sa rukovodstvom, u junu će biti otvoren konkurs za oko 330 zdravstvenih radnika. Biće zaposleno oko 80 specijalista, negdje oko 200 medicinskih sestara koje će uticati na unapređenje usluga“, naveo je Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline