Važan korak

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu Charles Kupchan smatra da je odluka Političkog komiteta PSSE važan korak za Kosovo, ali da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna kako bi dalje napredovalo ka punopravnom članstvu u SE i na evropskom putu.

Kupchan smatra da bi povlačenje Srbije iz te organizacije bilo prednost za Kosovo.

"Mislim da će to biti korak napred i to će pomoći Kosovu da riješi pitanja ljudskih prava i podigne svoju poziciju u EU i porodici evropske demokratije. Ne znamo tačno kako će Srbija reagovati. Predsjednik Vučić je napomenuo da može da istupi iz Savjeta Evrope i da je to problem Srbije. Ali, mislim da je to pozitivan pomak i vjerujem da bi to bio važan potez za gospodina Kurtija", rekao je Kupchan za Teve 1.

Kupchan smatra da je normalizacija između Kosova i Srbije neophodna kako bi Kosovo napredovalo ka članstvu u međunarodnim organizacijama i EU.

"Kosovo mora da krene napred, ne samo da bude prihvaćeno u Savjetu Evrope, već na kraju da normalizuje odnose sa Srbijom i uđe u Evropsku uniju. Znate da u Savjetu Evrope ima glasova koji su bili protiv Kosova. Postojala je velika većina za Kosovo. Još uvijek ima članica EU koje nisu priznale Kosovo", istakao je on.

Američki profesor smatra da bezbjednosna situacija u četiri sjeverne opštine može da eskalira.

"Ne tako davno smo prošli kroz neke opasne trenutke, u Banjskoj. Znamo da postoji potencijal za izbijanje nasilja. Ovakve vrste izveštaja su veoma uznemirujuće. Niko ne želi ratnu situaciju između Kosova i Srbije. Bez sumnje, postoje akteri koji mogu da izaberu nasilje, ili da nasilje vide kao način da se prekine normalizacija tako što će uticati na nepokretanje dijaloga između Kosova i Srbije", ocjenio je on.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi