Osuđen na tri i po godine zatvora

Blend Vrajolli osuđen je na tri i po godine zatvora, pod optužbom da je planirao terorističke napade u Prištini i na Merdaru, piše Koha.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj prošle godine, 25-godišnjak je planirao terorističke napade na LGBTI zajednicu na prestoničkom trgu i na prijelazu Merdare.

Tužilaštvo je tvrdilo da je za te napade dobijao mape i druge poruke u aplikacijama poput Telegrama i da je namjeravao da koristi kombinaciju kalcijum nitrata sa drugim supstancama za pravljenje eksploziva.

Prošle godine je uhapšen nakon putovanja u Saudijsku Arabiju kada mu je zaplenjeno 2.500 eura.

U izjavama u tužilaštvu oslobodio je od odgovornosti ostale osobe sa kojima je komunicirao i okrivio sebe.

"Optuženi navodi da je nakon toga sam smislio dva plana: prvi plan je bio da izvrši teroristički napad na Trgu Priština, protiv pripadnika LGBTI zajednice, dok je drugi plan bio da izvrši teroristički napad na graničnom prijelazu Merdare na policiju Srbije", navodi se u optužnici.

Vrajolli je posljednjih godina živeo u Francuskoj, a iz izvještaja francuskih vlasti o nalazima tokom racije, kao i komunikacije sa inkriminišućim sadržajem sa drugim licima, jasno se vidi da je ista osoba sklona i inspirisana radikalnom islamskom ideologijom da fabrikuje bombe i izaziva terorističke napade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore