Teroristički napad

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je napad u Banjskoj nešto što se dogodilo na Kosovu, te da su kosovske vlasti odgovorne da istraže slučaj i daju potpuni izvještaj, prenosi Reporteri.

„Što se tiče istrage. U početku bi istragu trebalo da urade kosovske vlasti. Ako mislite na incident u Banjskoj, 24. septembra, to je nešto što se dogodilo na teritoriji Kosova i kosovske vlasti su odgovorne da istraže i daju potpun istražni izvještaj. To se još nije dogodilo, tako da ne možemo dalje bez rezultata istrage”, rekao je Stano.

On je naglasio da je stav EU bio jasan odmah nakon napada, ali da, kako je rekao, svi nalazi treba da budu uvršteni u konačni izvještaj, koji prema njegovim riječima, još uvijek nije dostupan.

„Neposredno nakon napada i danima, nedjeljama i mjesecima kasnije, jasno smo stavili do znanja šta očekujemo od dvije strane, i Kosova i Srbije. Opet, sve ovo bi trebalo da bude predmet istrage, a nalazi će biti uvršteni u završni izvještaj, koji vjerovatno još nije završen ili nam bar nije dostupan u ovoj fazi“, rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri