Šef poslanika AAK

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) ocjenjuje da Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem jedinostranim odlukama, ko što je ukidanje dinara, šteti građanima na sjeveru, upozoravajući da je potrebno više pažnje kako ova tema ne bi postala "trn u oku" na putu ka evropskim integracijama Kosova.

Međutim, iz Pokreta Samoopredjeljenje tvrde da su u Briselu razjašnjene potrebe za sprovođenjem te odluke i predstavljene mjere koje će olakšati njeno sprovođenje, piše Ekonomija onlajn.

Šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri kaže da o pitanju dinara uopšte nije trebalo da se razgovara u Briselu, pošto Kosovo posluje sa eurom od 2002. godine.

On kaže da vlada pokreće teme koje koče napredak Kosova.

"Pitanje dinara je unutrašnja odluka Kosova. Euro je valuta već 22 godine i o njemu ne treba razgovarati ni u Briselu ni bilo gdje drugdje. Problem je u tome što ova vlast bez ikakve potrebe pokreće neke teme, koje se onda pretvaraju u teme koje koče napredak Kosova. Važno je da pitanje dinara ne postane kost razdora na našem putu ka našim evropskim integracijama", rekao je Tahiri.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Driton Hiseni kaže da je Centralna banka Kosova ponudila građanima mnoge pogodnosti u pogledu bankarskih usluga.

"Mislim da je to razjašnjeno u Briselu. Guverner Centralne banke dao je saopštenje povodom svih pojašnjenja o kojima je potrebno razgovarati sa svim zainteresovanim stranama u Briselu u vezi sa olakšicama koje je Centralna banka Kosova ponudila svim građanima u sjevernom dijelu Kosova kako ne bi imali poteškoća u pristupu bankarskim uslugama", kaže Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online