Uredba CBK beskorisna

Bivši gradonačelnik Opštine Priština Shpend Ahmeti kritikovao je Vladu Kosova zbog njenog odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i poručio da Kosovo treba da "igra" po pravilima SAD, dodajući da je uredba CBK kojom se zabranjuje srpski dinar "beskorisna", prenosi Dukađini.

"Mi smo međuzavisni, nijedna država nije suverena, svaka zemlja koja je ušla u Nato dala je dio svog suvereniteta. Ako želite da igrate u fudbalskom timu gde je Amerika selektor, morate da igrate na poziciji na kojoj to možete da kažete", rekao je on.

On je dodao da nije u pitanju reakcija na dinar, već je problem u "uzastopnim koracima koji iznenađuju državu koja pokušava da vas zaštiti na svakom koraku".

"Ne kažem da ih uvijek slušate, ali što ih više iznenadite, to je veći problem", poručio je Ahmeti.

Ahmeti je nazvao uredbu CBK kojom se zabranjuje srpski dinar "beskorisnom" i dodao da odgovorna lica u Vladi Kosova ne razumeju pojam novca i valuta.

Prema njegovim riječima, odluke u javnim politikama ne bi trebalo da budu nepredvidive i poručio da vlada treba Srbe na sjeveru da vidi kao građane Kosova i da brine o njima.

„Ne donosi se nijedna odluka u javnoj politici koju građani ne mogu predvideti. Kada si građanin neke zemlje, ne možeš da se probudiš ujutru i vidiš da se nešto promjenilo. Građani na sjeveru pripadaju Kosovu, a ne Srbiji, oni su prioritet i Vlada Kosova mora da brine o njima“, rekao je on i dodao da je "prvi glavni administrator Unmika na Kosovu, Bernard Kouchner, dozvolio korišćenje drugih valuta osim dinara 1999. godine".

On je rekao da je Vlada predočila javnosti da postoji problem sa dinarom koji, prema njegovim riječima, ne postoji i naglasio da je problem vlade možda u neformalnom plaćanju, ali ne u dinarima posebno, dodajući da se na Kosovu više krivičnih djela vrši sa evrom nego sa srpskim dinarom.

Ahmeti je ocjenio da su SAD dale rakete "Jevelin" Kosovu kao kaznenu mjeru protiv Srbije, nakon incidenta u Banjskoj.
 
Izvor: Kosovo online/ Dukagjini