Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj izjavio je, komentarišući izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera o partnerstvu sa Kosovom, da Kosovo ne može napredovati bez podrške Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Dukađini.

"Mi smo nezavisna država, imamo vlast. Ne smemo zaboraviti da ne možemo dalje bez američke podrške. Ne možemo da zaokružujemo državljanstvo. Ne možemo da se lažemo, ne možemo da kažemo da smo jaka država, da sami odlučujemo. Danas je suverenitet države sporan čak i u EU, a još manje kada Kosovo ima situaciju sa Srbijom. Moguće je da nas Srbija napadne isto kao i sa Banjskom. Zvaničnici treba da sagledaju ovu situaciju malo hladnijim umom. Odluke donose kao nezavisna država, ali vodeći računa da te akcije mogu da izazovu probleme u osjetljivoj situaciji u kojoj se nalazimo", rekao je Mushkolaj.

Dodaje da je Vlada Kosova više puta zloupotrebila odnose sa SAD.

Govoreći o partnerstvu između SAD i Kosova, Hovenier je rekao da se partnerstvo ne može definisati sa "da" ili "ne", već može postojati dobro i moćno partnerstvo, manje moćno i nedovoljno partnerstvo.

Dodaje da Vlada SAD ne može dati jasnije signale nego što su do sada davali da su trenutno nezadovoljni kvalitetom partnerstva sa Kurtijevom vladom, da ne veruju da je aktuelna vlast bila dovoljno pažljiva u pogledu zabrinutosti koju su stalno isticali u vezi sa planovima za implementaciju ili sprovođenje propisa Centralne banke Kosova, a koja se tiče ukidanja platnog prometa u dinarima.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini