Zabrinutost

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocjenio je na koferenciji GLPS instituta da postoji ozbiljna zabrinutost u pogledu pokušaja vlasti da ima partijsku kontrolu nad administracijom.

“U ovoj vladi položaj vršioca dužnosti postao je norma. Visoke funkcije, sa glumačkim dužnostima, rak su državne administracije. Sada državu vode vršioci dužnosti: u Predsjedništvu, skupštini i premijeru državnu službu vode v.d. Ovo traje već tri godine”, istakao je Tahiri.

Tahiri je na svom Facebook nalogu naveo da su administrativne reforme i vladavina prava prva dva zahtjeva EU bez kojih ne može da se otvori ni jedno poglavlje za priključenje, a da u posljednjem izvještaju EU stoji da Zakon o javnim funkcionerima ne odražava obaveze SSP-a koje je Kosovo preuzelo.

“Ovakvim pristupom aktuelna Vlada je tajno, ali sa težnjom da kontroliše administraciju, protraćila većinu, potpuno ignorišući raspravu ali i konsultacije sa javnošću. Kroz zakonske odredbe postojala su dva cilja: prvi, da se administracija drži pod punom kontrolom, ili naprotiv, čistke; i drugo, korupcija nezavisnog nadzornog mehanizma za javnu upravu. U stvari, usred ustavne revizije, poziva se na glasanje i doneta je dopuna/promena”, naveo je Tahiri.

On je nabrojao pet ključnih problema koji su nastali ovakvim ponašanjem izvršne vlasti.

Kao prvi je apostrofirao legitimnost ocjenjujući da Zakon o javnim funkcionerima nije u duhu pravnog procesa, zatim kršenje ugovora sa EU zato što se Kosovo preko SSP-a obavezalo da će primeniti određene standarde, navodeći poštovanje SAS sporazuma koji proističe iz dokumenta SIGMA.

Tahiri kaže da je problem i zaštita administracije, ali i ugovori o zapošljavanju.

Izvor: Kosovo Online