Zastoj...

I pored izjava kosovskih zvaničnika da su odnosi sa SAD odlični, u izjavi za RTK2 profesor Milazim Krasniqi i Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative su mišljenja da je Kosovo narušilo odnose sa zvaničnim Vašingtonom i da odgovornost za to snosi Vlada Kosova, tačnije premijer Albin Kurti. Međutim, profesor ustavanog prava Mazllum Baraliu smatra da se sva sporna pitanja mogu riješiti diplomatskim putem.

Na osnovu izjava američkih predstavnika, vidi se da su odnosi između Kosova i SAD pogoršani, navodi profeser Milazim Krasniqi i dodaje da je to opasno, jer šteti Kosovu.

''Ako se nastavi ova tvrdoglavost gospodina Kurtija, mislim da može svašta da se desi. Kao što se već zna, Kosovo je pod sankcijama EU, a ako budu još neke mjere od SAD, to bi značilo da smo izolovani i pod nekim pritiskom, koje Kosovo kao slabo društvo, zaista će to teško podneti'', rekao je Krasniqi.

Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative kaže da su odnosi narušeni, zbog nekoordinisanih odluka Vlade Kosova.

''Vidimo da Kosovo i ove godine nastavlja sa jednostranim unilateralnim akcijama koje su na štetu srpske zajednice, koje su na štetu Srba na Kosvu, ali su i na štetu ove Vlade Kosova, a i Kosova uopšte. Ukoliko se nastavi narušavanje odnosa sa tradicionalnim partnerima to Kosovu ništa dobro neće doneti'', naveo je Šljuka.

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu ne očekuje nove mjere protiv Kosova, jer kako kaže, nema se šta više sankcionisati.

''Mislim da nije u redu da se tako nešto uradi, jer su to stvari koje se mogu prebroditi. Ne bi trebalo da se tako ponašaju ni predstavnici EU a ni Međunarodna zajednica, jer se stvari mogu riješiti diplomatskim putem i sa strpljenjem treba voditi računa da svaka zemlja ima svoje sopstvene i nacionalne interese'', rekao je Baraliu.

Upitani da prokomentarišu navodni zahtjev ministarke spoljnih poslova Kosova da Njemačka povuče ambasadora zbog, kako je navedeno ''prevelikog'' miješanja, sagovornici RTK2 navode sljedeće:

''Misli da je to apsurdno i naivno, zaista to je bez logike, jer ne može Kosovo da određuje Njemačkoj koga će oni da postave za ambasadora. Imamo ministarku spoljnih poslova koja je dosta naivna u svojim izjavama'', dodaje Krasniqi.

''Ti potezi su prema meni nepromišljeni, oni dodatno narušavaj taj odnos, ne uvažavaju ono što im savjetuju njihovi partneri, između ostalog i Njemačka koja je jedan od najvećih saveznika Kosova'', ističe Šljuka.

''Naša ministarka spoljnih poslova se jasno izrazila po tom pitanju na sastancima sa zvaničnicima Njemačke. Spoljna politika Kosova mora biti obazriva kada se oglašava prema predstavnicima zemalja koje su važne za nas i našu sudbinu, Kosova i cijelog Balkana'', dodao je Baraliu.

Odnosi Kosova sa SAD i EU su u silaznoj putanji zbog odluka koje se tiču izbora na sjeveru Kosova, prijedloga Nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i uredbe Centralne banke o zabrani platnog prometa u dinarima, navode sagovornici  RTK2.