Interno istraživanje

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Lulzim Blaka kaže da bi istraživanje prištinskog Instituta za proučavanje javnog mnjenja (PIPOS), prema kome bi na predstojećim izborima koalicija njegove i stranke Nisma osvojila svega devet odsto glasova, bilo pouzdano jedino u slučaju da ga naruče sve stranke.

Prema istraživanjima tog instituta koje je objavljeno juče, u slučaju da parlamentarni izbori budu održani, za Pokret Samoopredjeljenje bi glasalo 40,9 odsto građana dok za opozicione LDK i PDK duplo manje, 21,5 odsto, odnosno 20,4 odsto građana, koalicija AAK-Nisma bi dobila devet odsto glasova dok lista Guxho, na čijem je čelu aktuelna ministarka spoljnih poslova Donika Gervalla, ne bi prešla cenzus.

Blaka naglašava da prema istraživanjima koje su oni sproveli, koalicija AAK-Nisma uživa 14 odsto podrške građana.

"Nismo učestvovali u sponzorisanju anketa, ali pravo je Samoopredjeljenja i svih stranaka da to učine. Pouzdani podaci ankete bi bili kada bi je naručile sve stranke. Prema našim internim mjerenjima, naša koalicija trenutno uživa 14 odsto podrške naroda", rekao je Blaka.

Prema njegovim riječima, koalicija oko Samoopredjeljenja je izgubila većinu i ne može formirati Vladu u slučaju održavanja izbora.

"Koalicija oko Samoopredjeljenja je značajno izgubila većinu i sa ovim trendom ne može formirati vladu da se izbori održavaju ovih dana. Opoziciona koalicija je počela da se doživljava kao ozbiljna alternativa Kurtijevom lošem upravljanju", kaže Blaka.