Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj ukazao je da, ukoliko se na vlasti zadrži aktuelna vlada premijera Albina Kurtija, postoji mogućnost da Kosovo ostane izolovano u odnosu na Nato i EU, bez čega, kako kaže, neće biti ni novih priznanja, ni članstva u ostalim međunarodnim organizacijama. Prema njegovim rečima opozicione stranke na Kosovu treba da naprave "tematski" blok čiji će cilj biti da Kosovo vrate na pravi put.

"Mislim da opozicija griješi, ako ne napravi blok, ne predizborni sporazum ili jedinstven opozicioni blok, već tematski blok i vodič kako opozicija može da obnovi Kosovo. Treba pokazati kakvu volju ima opozicija da vrati Kosovo na kolosek", rekao je Hoxhaj.

On je dodao da ukoliko opozicija ne formira takav blok onda nema pravo da kritikuje nikoga iz aktulne vlasti.

"Ako PDK, LDK, AAK nemaju političku volju, nemaju vodič i nemaju potpunu jasnoću kako da uklone gospodina Kurtija sa vlasti i vrate zemlju na pravi put nemaju pravo da kritikuju. Eventualni reizbor gospodina Kurtija za jedan mandat ne bi blokirao izgradnju države na Kosovu, već bi dodatno razgradio suvereno i nezavisno Kosovo", rekao je Hoxhaj.

On je naglasio da je stranka kojoj pripada PDK, spremna za novi izborni proces u svakom trenutku.

"Mi kao PDK smo spremni za nove izbore, kad god se oni održavaju, insistirali smo da se održe što je prije moguće. Ali mi smo spremni i da zajedno sa ostalim subjektima u opoziciji damo novi oblik vlasti Kosovu i mislim da je Kosovu potrebna politika koja je i mudra. Treba malim koracima i koordinacijom vratiti zemlju nazad na stazu mira", ocijenio je Hoxhaj.

Hoxhaj je dodao da ako Kosovo ostane izolovano u odnosu na Nato i EU neće biti novih priznanja i ćlanstva u međunarodnim organizacijama.

"Bojim se da čak i društvo, posle četiri ili pet godina, može biti manje liberalno, možda manje demokratsko, možda više antizapadno nego danas", upozorio je on.