Podrška

Ambasador Holandije za ljudska prava Vim Gerts smatra da je realan cilj da Kosovo ove godine postane članica Savjeta Evrope, dodajući da Holandija podržava tu mogućnost.

Gerts je u intervjuu za Kallxo naglasio da je Kosovo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine mnogo napredovalo u oblasti ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, Kosovo je za 16 godina napravilo pozitivne pomake, dok Kosovo radi na izazovima sa kojima se suočava ceo svijet, kao što su sloboda medija, prava LGBT osoba, prava žena i položaj manjina.

"Uvjeren sam da će Kosovo što je pre moguće biti član Savjeta Evrope i radujemo se tome. Želimo da se uključimo u dijalog sa vama da vidimo gdje i mi možemo da pomognemo jer je Kosovo u Evropi i na putu je da postane član EU i članica Savjeta Evrope. Dakle, želimo da vidimo gde možemo da pomognemo Kosovu na ovom putu", rekao je Gerts, koji boravi na Kosovu.

On je dodao i da na Kosovu još uvijek postoji mali broj žena na tržištu rada.

Kosovska inicijativa za stabilnost, organizacija koju finansira Holandska ambasada, navodi da je samo 14 odsto radno sposobnih žena zaposleno, u poređenju sa 46 odsto radno sposobnih muškaraca.