Srećan Dan nezavisnosti

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Von Cramon čestitala je danas 16. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, poručujući da "jedva čeka" da vidi dalji napredak, ali i da se svaki građanin mora Kosova osjećati poštovano, pozivajući Kosovo da pokaže više uzdržanosti, razumijevanja i empatije prema onima koji se mogu osjećati obespravljenim.

"Prije 16 godina, Kosovo je proglasilo nezavisnost i označilo novo poglavlje u svojoj istoriji. Na ovaj dan treba da slavimo ne samo uspjeh koji je Kosovo ostvarilo, već i otpornost i odlučnost naroda. Deklaracija o nezavisnosti iz 2008. je testament neumornih napora Ibrahima Rugove i izdržljivog duha naroda Kosova", navodi Von Cramon u video čestitki koju je objavila na društvenoj mreži "X".

Kako je rekla, Rugovina vizija demokratskog, multietničkog Kosova u kojem svi žive slobodno, bez straha i diskriminacije postavila je temelje nezavisnosti.

Von Cramon je kazala da se danas slavi i Ahtisaarijev plan, koji je ključni kompromis dogovoren u podršci nezavisnom Kosovu, koji oličava principe multietničnosti, demokratije i zaštite manjina.

"Ne smemo zaboraviti značaj ovih principa i 16 godina kasnije. Oni su važni za očuvanje multietničkog karaktera Kosova, i to nije samo pitanje politike. To je posvećenost pravdi, jednakosti i poštovanju različitosti… Danas je i prilika da kažemo jasno i glasno da svaki građanin Kosova bilo da je Albanac, Srbin, Bošnjak, Goranac, Rom.. mora da se oseća poštovano i uključeno“, poručila je Von Cramon.

Ukazala je da jedinstvenost Kosova leži upravo u posvećenosti Zapada da na njegovom primjeru pokaže funkcionalne multietničke politike.

"Zato pozivam kosovske vlasti da pokažu više uzdržanosti, više razumijevanja i iznad svega, više empatije kada se odnose prema onima koji se mogu osjećati obespravljenim“, poručila je ona.

"Srećan Dan nezavisnosti. Jedva čekam da vidim da Kosovo nastavlja da napreduje narednih godina", dodala je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online