O odnosu Kurtija i SAD

Predsjednica Vjosa Osmani ukazala je, govoreći o odnosu zvaničnika SAD prema premijeru Albinu Kurtiju, da je bilo razlika između njih kada je riječ o pristupu u "određenim situacijama" i istakla da akcije koje predstavljaju iznenađenje za saveznike nisu u interesu Kosova.

Osmani je naglasila da Priština treba unapred da koordinira sa saveznicima, posebno po pitanju bezbjednosti.

"Naravno, bilo je razlika u pristupu, ne u cilju, već u pristupu u određenim slučajevima, između američkih zvaničnika i Vlade Kosova. Međutim, ja kao predsjednica stalno pozivam na interes Kosova i iz tog razloga moramo da tražimo mnogo više, a ne samo uspjeh u određenom trenutku. Važne su teme bezbjednosti i Kosova i regiona. Pošto svi zavise i od naših bezbjednosnih partnera, i od njihovog doprinosa, moramo da se dogovorimo, koordiniramo, unapred razgovaramo sa našim partnerima", rekla je Osmani za Glas Amerike.

Akcije koje se preduzimaju, a predstavljaju iznenađenje za partnere, napominje ona, dugoročno ne mogu pomoći Kosovu bez obzira na legitimnu svrhu i usklađenost sa Ustavom.

Kako napominje jedini put Kosova je koordinacija sa saveznicima, prije svega SAD.

Upitana o retkim posjetama državnih zvaničnika Vašingtonu, Osmani je rekla da je normalno da pozivi idu njoj, a ne Kurtiju, pošto predsjednik vodi spoljnu politiku.

"U Ustavu Kosova, institucija predsjednika vodi dnevnu politiku. Tako da je najnormalnija stvar da pozivi u Vašington, u Njujork, na samit Evropske političke zajednice, gdje ću putovati za nekoliko dana, na samit EU Zapadni Balkan, na Samit mira za Ukrajinu, gdje sam bila, da budu upućeni meni, predsjedniku jer je to primena Ustava Kosova. I tako je uvijek bilo sa prethodnim predsjednicima, koji su predstavljali Kosovo na međunarodnom planu", pojašnjava Osmani.

Smatra da su netačne tvrdnje da SAD ignorišu Kosovo i ne pzivaju njegove zaničnike na važne skupove.

"Ni na koji način ne bih rekla da se Kosovo ignoriše, zapravo nema države u regionu koja je prisutnija od Kosova u Vašingtonu ili na drugim samitima, a gdje god nam se pruži prilika mi smo najaktivnija država koja nudi poslove, prilike i saradnju", poručila je Osmani.