Politički analitičar

Sociolog i politički analitičar Artan Muxhahiri ocjenio je da premijer Albin Kurti ne bi smeo da šteti interesima Kosova već bi morao da napravi kompromis oko upotrebe dinara inače prete nove sankcije ne samo iz EU, već i SAD.

On je za KTV naveo da su SAD na sjednici Savjeta bezbjednosti iskazale "100 odsto dosljednosti" čime je srušena “naivna ideja” da izjave njihovog ambasadora na Kosovu nije prethodno dogovoreno sa State departmentom.

"SAD su prvi put imale jasnu, direktnu kritiku Kosova po pitanju dinara. To je bio izraz dosljednosti. Izjava američkog ambasadora u UN bila je 100 odsto identična izjavi ambasadora Hoveniera od 3. februara. To je i primjer, jer se na Kosovu često iznosi naivna ideja da ambasadori na Kosovu i Srbiji mogu da urade nešto lično, a ne u koordinaciji sa State departmentom. Ambasadori ne mogu da donesu nikakvu odluku a da nisu u skladu sa Vašingtonom“, rekao je Muhaxhiri.

On je rekao da bi Kurti morao da izvuče istorijske lekcije iz devedesetih koje su pokazale da svi lideri koji ne rade u skladu sa SAD i EU odlaze u “kantu za otpatke”, a ostaju samo oni koji su usklađivali svoje stavove sa ovim zemljama.

“Kurti bi trebalo da bude fleksibilniji, da ne šteti interesu Kosova i sopstvenom dostojanstvu, već da bude spremniji na više kompromisa. Šta bi štetilo državi Kosovo ako odloži rok dinara za još dva mjeseca. I poslije tri mjeseca kaže da za ovaj kompromis koji sam napravio, želim ovo. Dakle, to nije nešto što se traži pet ili deset godina, već dva mjeseca. Ponovo bi izašao kao pobjednik“, rekao je Muhaxhiri.

On je naveo da Kurti sa ovakvim ponašenjem neće moći predugo da traje zato što takvo ponašanje proizvdi posljedice.

"Iste posljedice koje imaju od EU, mogu imati i od SAD i drugih zemalјa. A Kosovo ne bi moglo da priušti tako nešto”, kazao je on.

Muxhahiri je ocjenio da je Kurti imao dobro predstavljanje, ali mu se nije dopao zahtjev da se sporazum između Kosova i Srbije potpiše tokom sjednice SB.

„Realnost između Kosova i Srbije je među najkomplikovanijima na svijetu, takođe u istorijskom smislu. Kurti greši sa takvim stilom, takvom glumom, jer stalno traži isto (potpisivanje sporazuma), a ne zna se šta je tu, šta treba da se potpiše. Priča se i o Udruženju, šta je Udruženje? Dogovori se ne sklapaju na ovaj način. Postoji mnogo detalјa o kojima treba pregovarati. To je dobro za militantne efekte, ali u ozbilјnim naporima, u američko-evropskim naporima, to nema efekta“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore