Doprinos

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izrazio je spremnost da se uključi u izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, piše Koha.

Rašić je naglasio da kada god Vlada krene u izradu nacrta ZSO u saradnji sa lokalnim Srbima na Kosovu, on će dati svoj doprinos.

Kako je naglasio, smatra važnim osnivanje Asocijacije za srpsku zajednicu na Kosovu, uz ocjenu da ne treba "strahovati od bosnizacije Kosova".

"Nevoljno sam prihvatio tu obavezu, ali normalno ako tako nešto treba premijeru. Uvijek sam spreman da doprinesem u tom pogledu. Ja sebe smatram profesionalcem i preuzeo sam odgovornost, međutim, mi bismo bez problema preuzeli obaveze koje bi nam stigle kao dio vlasti“, rekao je Rašić.

Prema njegovim riječima, osnivanje Asocijacije je međunarodna obaveza Kosova i to treba da se uradi.

"Smatram da Asocijacija, budući da je riječ o sporazumu ili obavezi koja se preuzima godinama, treba da podsjeti da međunarodni ugovori imaju veću snagu od lokalnih zakona i da se moraju poštovati normalne obaveze. Ohrabrujem ne samo premijera već i tehnički nivo da po pitanju formiranja Udruženja neće biti kršenja Ustava i zakona. To je taj element koji garantuje da se tako nešto ne može desiti. To je bila druga tačka, sporazuma iz 2015. godine, gdje se navodi da ovaj sporazum prvo mora da prođe Ustav ili zakone Kosova. Na osnovu toga, to daje pouzdanu osnovu da se tako nešto kao kršenje ili manipulacija u okviru zakona ne dešava“, rekao je Rašić.

On je izjavio da institucije na Kosovu ne treba da se plaše bosnizacije Kosova nakon formiranja Asocijacije, jer prema njegovim riječima, Ustavni sud to može da očisti od neustavnih elemenata.

On je, međutim, dodao da u nacrtu Asocijacije koji je predstavila Evropska unija ima nekih stvari koje su mu nejasne.

"Iako sam pročitao nacrt, da kažem istinu, nemam jasnu ideju. Znam da za nacrt mogu da kažem da je sveobuhvatan obrazac i da nisu uneti detalji. U trenutku kada se predstavlja nacrt, da li će se poslati Ustavnom sudu ili poslati na verifikaciju Venecijanskoj komisiji, imao bih pitanja, jer mi nije jasno. Međutim, nije pitanje da li ću se složiti ili ne, jer imamo profesionalce koji korektno provjeravaju da li je to u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. I sam ću se potruditi da možda ugradim neke dobre ideje, ali inače se nimalo ne bojim da bi moglo doći do bosnizacije, kako se kaže, jer institucije su još tu i rade", naglasio je Rašić.

Kada je riječ o svesrpskom saboru, gdje čelnici Srbije i Republike Srpske, pozivaju na jedinstvo Srba u cijelom regionu, Rašić je naveo da su to prazne izjave za unutrašnju korist.

Prema njegovim riječima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Srba u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik sazvali su ovu skupštinu iz ličnih interesa i da odluke sa ovog sastanka nemaju nikakvu težinu u evropskom i regionalnom aspektu.

"Ne uzimajte u obzir te izjave, jer su za internu upotrebu. To su samo prazne riječi“, rekao je Rašić.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore