Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Gazmend Gjishinca rekao je, komentarišući navode opozicije da će tokom godine biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, da je 2024. posljednja godina mandata vlade premijera Albina Kurtija i da mogu da počnu pripremne procedure za novi izborni proces, prenosi Reporteri.

Kako ističe uz politički konsenzus u Skupštini moguće je izaći na izbore ove godine.

"Odlučni smo da ovaj mandat dovedemo do kraja. To je naš stav od prvog dana ovog saziva, kako bi se garantovala stabilnost države u upravljanju i odlučivanju. Istovremeno, 2024. je posljednja godina našeg mandata i bilo bi sasvim prirodno da tokom ove godine vidimo da nadležne institucije započnu pripremne procedure za izbore", rekao je Gjishinca.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca nedavno je rekao da izbore treba održati da bi se političarima dao veći legitimitet, a Gjishinca ocjenjuje da su izbori prilika za relegitimizaciju, kako političara, tako i donetih odluka.

"U parlamentarnoj republici kao što je Kosovo, izbori su uvijek prilika za relegitimizaciju ili ne, i političara i donetih odluka, kao i onih obećanih u predizbornoj kampanji", istakao je on.

Kako kaže vlada na dnevnom redu još uvijek nema izlazak na izbore, ali da je raspisivanje novog izbornog procesa moguće ukoliko se parlamentarne stranke slože.

"Kao i u protekle tri godine, opozicija nema šanse da povede zemlju na izbore. Dakle, ovo pitanje može da donese skupštinska većina, a zatim i da se razmotri i na ostalim međuinstitucionalnim konsultacijama predviđenim ustavom i relevantnim zakonima. Kao što sam ranije pomenuo, izlazak na vanredne izbore trenutno nije na našem dnevnom redu", poručio je on.

Inače, Skupština Kosova je 22. marta 2021. godine sa 67 glasova za, 30 protiv i bez uzdržanih glasova izabrala vladu koju je predvodio Albin Kurti iz Pokreta Samoopredjeljenje, koji je bio u koaliciji sa partijom "Guxo" predsjednice Vjose Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri