Nužnost

Politički analitičar Artan Muhaxhiri komentarišući peticiji za smenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosova rekao je da bez izbora na sjeveru nema napretka, prenosi RTK.

Muhaxhiri je povodom peticije Srba rekao da su izbori u četiri opštine - nužnost.

"Što se više odlažu izbori na sjeveru, to će biti gore za Vladu Kosova, ali i za čitavu putanju pregovora, dijaloga, jer bez prevazilaženja ovog problema ne možemo doći do tema koje su važne", izjavio je Muhaxhiri.

Muhaxhiri je pojasnio da je ostavka gradonačelnika sjevernih opština razmatrana kao opcija, ali da je vlada više voljela da se to uradi putem administrativnog uputstva, gdje 20 odsto građana može da pokrene postupak razriješenja gradonačelnika opština.

"Bez novih izbora koji bi odražavali političku volju građana, neće biti napretka“, izjavio je Muhaxhiri.

On je dalje dodao da se taj proces sporo odvija i kritikovao je Vladu što konstantno opstruiše ovaj proces jer bi, prema njegovim riječima, to moglo da se uradi mnogo brže.

Međutim, smatra da je dobro što su se stvari pokrenule i dodaje da i CIK mora da odigra svoju ulogu što je prije moguće, kako bi se ova tema što prije našla na dnevnom redu.

Što se tiče nacrta ZSO, Muhaxhiri je rekao da je to obaveza države, ali da se mora raditi na tome da se šteta što je više moguće svede na najmanju moguću mjeru, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1