Najviše ispaštaju građani

Jedan od problema sa kojim se građani Kosova u posljednje vrijeme suočćavaju je veliki broj falsifikovanih novčanica, uglavnom su to kovanice od 2 eura. Najviše ispaštaju građani.

Kako da prepoznamo falsifikovanu novčanicu ili kovanicu? Pitanje je koje ovih dana muči pojedine trgovce, ali i kupce. Zbog pojavljivanja lažnih kovanica pojedini su odlučili da novčiće od dva eura ne primaju, ali ima i onih koji prihvataju.

“Mi ih primamo, ja ne mogu sad da vratim mušteriju i da sad ja ocjenjujem ova je original ili nije original. Imamo velikih problema sa dobavljačima, niko od dobavljača neće da uzme 2 eura kada plaćamo robu, bilo sada da platimo 15-20 eura, kažu nam to firme ne primaju. Ne možemo da platimo neke račune, struju, vodu niko neće da primi 2 eura tako da smo u velikom problemu. Ja ovdje imam sigurno preko 200 eura metalnih koje niko neće da uzme. Imamo problem isto i sa mušterijama, dođe i kad mu naplatim na primjer 6 eura, da mi 10 eura i da mu vratim dvije po dva kaže neću da uzmem jer ih niko ne prima, jer mnoge kolege iz drugih lokala ne primaju, tako da smo u velikom problemu”, rekao je trgovac Bojan Rajković.

A kako prepoznati lažnu kovanicu?

“Uglavnom se prepoznaju što su ovdje sa strane skroz izlizane i nemaju ugravirane sad tu neke zvijezdice, te simbole evropskih država koje ih štampaju. Ima tu i neka caka sa magnetom, one koje su falc one se lepe za magnet, a ove koje su original valjda se ne lepe, to je valjda još neka metoda da se prepoznaju”, kaže Rajković.

Mještani Gračanice sa kojima smo razgovarali poručuju da ne obraćaju pažnju prilikom plaćanja, ali su upoznati da su se pojavile falsifikovane kovanice.

“Nisam imala problem s time, a da li je tačno da su falc ili ne ne bih znala da vam kažem“.

“Uglavnom oni vraćaju kusur, ja uđem u drugu prodavnicu niko ne vraća”.

“Odem u prodavnicu, onaj mi vrati, onaj drugi mi da i tako ide”.

Iz Policije Kosova poručuju da je u prvih šest mjeseci ove godine pokrenuto 486 slučajeva.

“Na osnovu Krivičnog zakonika, član 296 „Falsifikovanje novca” je krivično djelo i Policija Kosova istražuje ove slučajeve. Policija je tokom prošle godine (2022.) pokrenula 804 slučaja „Falsifikovanje novca“, dok je u prvih šest mjeseci ove (2023.) pokrenula i vodila 486 slučajeva”, navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Ekonomista Safet Gërxhaliu ističe da građani svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo, jer pojedini trgovci ne primaju novac u vidu kovanica.

“Te metalne kovanice su jako aktivne i prisutne u opticaju i mislim da to može imati negativne posljedice pogotovu kad su u pitanju mala i srednja preduzeća, kad je u pitanju ugostiteljstvo i kad je u pitanju trgovina. U tom kontekstu ne treba da se digne panika od svega toga što se događa, jednostavno moramo svi biti oprezni, kao prvo nema niko pravo da zaustavi i da zabrani iskorišćavanje novca ili novčanica od 2 eura, jer ipak Centralna banka je ta koja donosi bilo kakvu odluku o tome. Mora što više da se investira u Forenziku i da razne institucije budu spremne to što je falsifikat”, rekao je u telefonskoj izjavi za RTK2 ekonomista Safet Gërxhaliu.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u srijedu da je zaplenilo vreće falsifikovanog kovanog novca u vrijednosti od preko 85.000 eura i uhapsilo troje državljana Sjeverne Makedonije i još troje sa Kosova, koji su uhvaćeni da su dijelili ove kovanice. U pisanom odgovoru Centralne banke Kosova, za RTK 1 rečeno je  da ova institucija sarađuje sa nadležnim organima i podržava da se ova aktivnost ograniči i spreči. Statistika Kosovske agencije za forenziku pokazala je da su novčanice od 50 eura i kovanice od 2 eura najčešće falsifikovane.