Specijalni sud

Sljedeće nedjelje svi svjedoci u Specijalnom sudu u postupku protiv lidera OVK, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, svjedočiće javno i bez zaštitnih mjera, istakao je potparol za medije Specijalnog suda u Hagu Christopher Benet, piše Reporteri.

Benet je najavio da će prvi svjedok sljedeće nedjelje biti Sadik Halitjaha.

"Svjedoci sljedeće nedjelje će svjedočiti bez zaštitnih mjera. Dakle, postupak bi trebalo da bude uglavnom javan. Prvi svjedok je Sadik Halitjaha, koji će završiti svoj iskaz. Druga dva svjedočenja će, takođe, biti interesantna", rekao je Benet.

Tokom jučerašnjeg ispitivanja advokati Emerson i Venkatešvari pitali su svjedoka Halitjahu o komandnim strukturama i organizacionim šemama u Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Tužilac James Pice je u dodatnim pitanjima upućenim svjedoku Halitjahi izneo novi dokument, čemu se protivila Thaçijeva odbrana, što je ostalo bez reakcije suda.

Prema riječima tužioca Picea, u ovom dokumentu se radi o odluci Glavnog štaba OVK za mobilizaciju i prikupljanje raznih vozila za potrebe vojske.

Svjedok Halitjaha je rekao da ova odluka nije sprovedena jer su je potpisala nestručna lica.

Trenutno je u Hagu u toku proces protiv bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, bivših parlamentaraca Kadrija Veselija i Jakupa Krasniqija i bivšeg poslanika Rexhepa Selimija, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjenih na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri