Posrednik u dijalogu

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da nije on taj koji treba da objavi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, već da tako nešto treba da uradi posrednik u dijalogu - Evropska unija.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija. Ta Zajednica bi Srbima na Kosovu trebala da pruži veću autonomiju.

Izaslanici "velike petorke” (EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije) su 21. oktobra premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavili nacrt statuta za formiranje Zajednice.

"Sada je na evropskom posredniku da objavi nacrt i zbog toga ja ne mogu da iznosim svoje primedbe i kritike. Vjerujte da ima raznih aktera koji čekaju da prekršim proces i procedure, time bi se naštetilo predstavljanju Republike Kosova. Što se mene tiče, neka objave nacrt statuta, tako će se otvoriti i put za objavljivanje naših primjedbi i kritika", rekao je Kurti 24. novembra novinarima u Prištini.

Kurti je ponovio da je 26. oktobra, na sastanku sa evropskim liderima u Briselu, izrazio spremnost da potpiše "paket, a ne jedan od tekstova”, odnosno da se prvo potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, te Aneks dokument za njegovu implementaciju, a onda i nacrt statuta za formiranje Zajednice.

Kosovo i Srbija su krajem februara prihvatili Sporazum o normalizaciji, dok je Aneks za njegovu implementaciju usaglašen sredinom marta. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do sada odbijao da potpiše ove dokumente.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pored ostalog, predviđa uspostavljanje "određenog nivoa samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu”, te međusobno priznanje državnih simbola, dokumenta i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kurti ocijenjuje da Srbija odbija da potpiše Sporazum jer ne želi Zajednicu za kosovske Srbe, već da ona djeluje "protiv Kosova".

Formiranje Zajednice deceniju unazad opterećuje odnose Prištine i Beograda jer se dvije strane ne slažu oko pitanja njenih nadležnosti.