Nezakoniti...

Organizacije civilnog društva sa Kosova, njih 21, pisale su Evropskoj komisiji tražeći da se povuče prijedlog za uključivanje pasoša Koordinacione kancelarije MUP-a Srbije u liberalizaciju viznog režima, prenosi Koha.

Pismo je upućeno evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ivi Johnson i drugim zvaničnicima EU. U njemu se navodi da ovaj prijedlog dolazi u trenutku kada su kosovski Srbi počeli masovno da podnose zahtjeve za kosovske pasoše, ostvarujući na taj način svoje ustavom zagarantovano pravo.

U pismu se objašnjava da Policija Kosova i druga bezbjednosna tijela kao što su Kfor i EULEX pružaju punu bezbjednost svim građanima zemlje, posebno onima u srpskoj zajednici na sjevernom Kosovu, u okviru zajedničke borbe tih institucija "protiv kriminalnih struktura na sjeveru Kosova", što je, prema njihovim riječima, sprečilo te građane da se integrišu u društveni i politički život na Kosovu.

Takođe navode da sporazumi između Kosova i Srbije iz 2013, 2015 i 2023, kao i tehnički kriterijumi procesa liberalizacije viznog režima, priznaju kosovske vlasti kao jedine legitimne vlasti koje imaju pravo da izdaju pasoše građanima Kosova, što uključuje i odgovornost za provjeru podataka nosilaca putnih isprava, obaveze za repatrijaciju i sve druge odgovornosti uključene u ovaj okvir.

"Ako bude odobren, prijedlog će ozbiljno ugroziti svrhu i implementaciju sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije 2023. godine, zasnovan na principu poštovanja međusobnog integriteta i suvereniteta, i preliminarnim sporazumima o odlasku sa Kosova paralelnih struktura države Srbije, kao i kredibilitet Evropske unije kao nepristrasnog posrednika u ovom dijalogu", navode u pismu.

Takođe se navodi da se time ozbiljno osporava napredak integracije građana kosovskih Srba kroz entitet sa kosovskim dokumentima, koji se između ostalog manifestuju preko velikog entiteta sa kosovskim pasošima u proteklih nekoliko nedjelja.

"To će ohrabriti kriminalne strukture da nastave sa pretnjama građana kosovskih Srba koji namjeravaju da se integrišu u društveni i politički život. Oni će prihvatiti lična dokumenta koja su izdale vlasti koje nemaju ni tehničku, ni pravnu mogućnost da provjere podatke nosilaca ovih dokumenata, time dovodeći u opasnost cjelokupnu implementaciju vizne liberalizacije za građane Kosova, što je proces na koji se čekalo toliko dugo. To će instalirati opasan presedan gdje bi Evropska unija legitimizovala teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, koje se u ovom slučaju manifestuju nezakonitim iznajmom dokumenata građanima druge zemlje", navodi se u pismu.

Potpisnici ovog pisma su: Kosovska fondacija civilnog društva, Grupa za pravne i političke studije, Kosovski institut za evropsku politiku, Kosovski pravni institut, DokuFest, ĆOHU, Institut za razvojnu politiku, Kosovski institut za demokratiju, Kosovski centar za rodne studije, Prištinski institut za političke studije, Lëvizja FOL, Democracy Plus, Kosovska ženska mreža, Kosovska inicijativa za stabilnost, Institut GAP, Demokratija za razvoj, Inicijativa za napredak, Kosovski centar za bezbjednosne studije, Fond za razvoj zajednice, Organizacija za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i Germin.

Evropska komisija je u četvrtak predložila Evropskom parlamentu i Savjetu Evropske unije da ukinu vize za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Kancelarija za koordinaciju unutrašnjih poslova uglavnom za kosovske Srbe.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore