Odlazak radnika nakon liberalizacije

Vlasnici proizvodnih preduzeća na Kosovu ističu da su im radnici nagovestili da će dati otkaz nakon 1. januara, dok stručnjaci za privredu strahuju da bi veliki broj preduzeća poslije 1. januara mogao da ode u stečaj zbog odlaska radne snage u inostranstvo, prenosi Gazeta express.

„Od prije mjesec dana krenula su upozorenja iako smo povećali plate. Oko 50 odsto radnika najavljuje da će napustiti posao jer su našli posao u Njemačkoj ili Evropi. Ne znam da li su našli ili ne, ali oni su upozorili da će otići i rizikujemo proizvodnju i bankrot“, rekao je Sylejman Konushevci, vlasnik lokalne proizvodne kompanije.

Njazi Musliu, vlasnik proizvodne kompanije, kaže da su problemi sa nedostatkom radne snage u njegovoj firmi počeli davno i da ga je to nateralo da angažuje radnike iz azijskih zemalja.

„Radnici vjerovatno ne pričaju o tim stvarima sa nama šefovima. Nemamo upozorenja, ali stalno imamo problema sa nedostatkom radnika i zato moramo da angažujemo radnike iz azijskih zemalja, iako je naša želja da zaposlimo naše mlade ljude“, rekao je Musliu.

Prema podacima Instituta Rinvest, od 2016. godine 30.000 građana napusti Kosovo svake godine sa radnim vizama za Njemačku. Direktor ovog instituta Alban Hashani rekao je da se poslije 1. januara očekuje da će više od 32 odsto radne snage emigrirati u evropske zemlje.

„Prema podacima koje imamo iz poslovnih anketa, njih 17,59 prijavilo je da su ih zaposleni već obavjestili da će emigrirati sljedeće godine. Poslovne procjene su da će 32,72 odsto radnika emigrirati tokom sljedeće godine. Da bi se ovaj trend obuzdao, samo tokom prošle godine 79 odsto preduzeća je povećalo plate, a povećanje zarada iznosilo je u proseku 22,23 odsto. Najviše je pogođen građevinski sektor“, rekao je Hashani.

Profesor ekonomije Muhamet Mustafa smatra da je potrebno više ulagati u zdravstvo, škole, pravosuđe, kako bi se sprečilo bjekstvo građana.

„Sada su preduzeća već podigla plate, ali moramo ulagati u zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje jer moramo zaustaviti migracije, nakon liberalizacije viza, polovina preduzeća će se zatvoriti zbog nedostatka potrošnje ili još gore“, rekao je Mustafa.

Prema najnovijim nalazima Instituta Rinvesit, sektor koji je najviše pogođen odlaskom radne snage je sektor građevinarstva.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express