Normalizacija odnosa

Kosovski centar za bezbjednosne studije objavio je izvještaj u kome se navodi 20 osnovnih pravila koja se moraju poštovati za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Izvještaj je, kako se navodi, zasnovan na analizi sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji proizilaze iz dijaloga koji vodi EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i na presudi Ustavnog suda Kosova iz decembra 2015. godine.

ZSO, kako je predviđeno sporazumima, treba da bude mehanizam za integraciju srpske zajednice na Kosovu u pravni i politički sistem države.

"Pravila navedena u našem izvještaju su važna kako bi se osiguralo da je uspostavljanje u skladu sa Ustavom Kosova i da poštuje principe utvrđene od strane Ustavnog suda u svojoj odluci iz 2015. godine“, rekao je Mentor Vrajolli, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjednosne studije.

Ramadan Ilazi, koji je rukovodio analizom, vjeruje da ova pravila pružaju uravnotežen okvir za vladu Kosova da nastavi sa uspostavljanjem ZSO, rješavajući probleme, ali i promovišući saradnju između svih strana uključujući integraciju kosovskih Srba.

Ova pravila igraju važnu ulogu u obezbjeđivanju pozitivnog mišljenja Ustavnog suda u vezi sa statutom Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, dodaje Centar.

Kako je navedeno u odluci iz decembra 2015. godine, potrebno je da Vlada dostavi Ustavnom sudu na razmatranje odluku i statut za stvaranje ZSO. Poštovanje ovih pravila ne samo da osigurava poštovanje ustavnih zahtjeva, već i jača mogućnost dobijanja pozitivne ocjene od Ustavnog suda za osnovni okvir Zajednice, dodaje se u analizi.

Osnovna pravila za osnivanje ZSO, prema analizi, su:

1. Poštovanje sporazuma iz 2013. koji reguliše principe normalizacije odnosa.

2. Usklađenost sa članom 93. Ustava Kosova u vezi sa ovlašćenjima Vlade Kosova.

3. Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu ne može potcjeniti opštine kao osnovnu jedinicu lokalne samouprave.

4. Usklađenost sa članom 44. Ustava u pogledu slobode udruživanja.

5. Usklađenost sa posebnim članovima Ustava Kosova koji se bave lokalnom upravom, opštim principima i organizacijom lokalne samouprave.

6. Uključivanje međuopštinske saradnje kao osnovnog principa.

7. Kriterijumi za članstvo na osnovu člana 124(4) Ustava Kosova.

8. Osigurati raznovrsnu zastupljenost u osoblju Udruženja svih etničkih grupa u opštinama učesnicama.

9. Ovlašćenja usklađena sa sporazumom iz 2013. godine, koordinirajuća uloga za međuopštinsku saradnju koja pokriva oblasti kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, kultura i socijalna zaštita.

Vrajolli je naglasio da je osnivanje ZSO važan korak ka promovisanju međuetničke saradnje i inkluzivnosti na Kosovu.

"Vjerujemo da će navedena pravila biti osnova procesa i odgovoriti na legitimne zabrinutosti svih zainteresiranih strana", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online