Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj izjavio je da više nije važno da li će Zajednica srpskih opština biti formirana po Ustavu Kosova ili ne, već da je suštinski problem što će, ukoliko bude formirana, ona biti međunarodno priznata, za razliku od Kosova.

"Za mene ne znači mnogo da li je nacrt satuta ZSO po Ustavu ili nije. Za mene je problematično to što ako se ta Zajednica osnuje, priznaće je ceo svijet, dok će Kosovo ostati nepoznato u svijetu. Ovo je za mene izuzetno veliki problem", rekao je Mushkolaj za RTV Dukađini.

Mushkolaj ocjenjuje da je neprihvatljivo to što je sadržaj nacrta statuta ZSO još uvek "zatvoren za javnost".

"Ako je nacrt konačan i nema više o čemu da se raspravlja, zašto ga ne objaviti, nema razloga, treba ga objaviti i građani onda treba da imaju pristup njemu, a ne da ne znaju šta se sprema na Kosovu. Ovaj nedostatak transparentnosti samo pojačava sumnje u taj dokument", naveo on.

Mushkolaj ističe da za mogući napredak odnosa Srbije i Kosova nije dovoljno defakto priznanje, već da je neophodno puno priznanje i uspostavljanje međudržavnih diplomatskih odnosa sa Beogradom.

"Potrebno nam je da nas Srbija prizna i uspostavi međudržavne diplomatske odnose Kosovom, inače ako se Zajednica formira na osnovu nacrta za koji se pričalo da ga nismo vidjeli, biće šteta što to nismo tražili" zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini