Normalizacija odnosa

Kosovski centar za bezbjednosne studije saopštio da je Vladi Kosova da predstavi Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO, istovremeno sa Srbijom koja bi formalizovala defakto priznanje Kosova, dok EU i NATO nude jasnu perspektivu za Kosovo - članstvo u EU i NATO, prenosi Zeri.

KCBS u saopštenju za medije navodi da je u svijetlu nedavnih događaja, uključujući događaj u Banjskoj, imperativ da se krene dalje sa efikasnom primjenom Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Uprkos prvobitnom usmenom dogovoru u Briselu u februaru 2023. godine, predsjednik Srbije Vučić je odbio da potpiše Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i više puta je potkopavao sporazum u svojim javnim nastupima, što je znatno otežalo stvaranje zamaha za njegovu primenu. Osim toga, nepostizanje dogovora o akcionom planu za implementaciju sporazuma u martu ove godine na Ohridskom samitu dodatno je zakomplikovalo proces i povećalo tenzije“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjednosne studije Mentor Vrajoli predlaže alternativni redosljed akcija kako bi se ispunila očekivanja svih strana uključenih u dijalog o normalizaciji.

U novom pristupu, Vladi Kosova se preporučuje da predstavi Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO, istovremeno sa Srbijom koja bi formalizovala defakto priznanje Kosova, “dok EU i NATO nude jasnu perspektivu za Kosovo - članstvo u EU kroz status zemlje kandidata i NATO kroz Akcioni plan za članstvo”.

Prema riječima Ramadana Iljazija, šefa istraživanja u Kosovskom centru za bezbjednosne studije, „iz perspektive Kosova, puna primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nudi najpraktičniju priliku za unapređenje odnosa sa NATO-om i EU”.

Takođe, Kosovski centar za bezbjednosne studije predlaže razmjenu pisama između kosovskog rukovodstva i kolega iz SAD, Francuske i Njemačke.

„Ova razmjena treba da naglasi hitnu potrebu Kosova da postigne status zemlje kandidata za članstvo u EU, članstvo u NATO-u i integraciju u međunarodne organizacije kao što su INTERPOL i UNESKO“, nastavlja se u saopštenju.

Predsjedniku Evropskog savjeta (EU) se preporučuje da organizuje samit između Kosova i pet zemalja članica EU koje još nisu priznale Kosovo, kako bi se “katalizovale pozitivne promene u trenutnom statusu kvo”.

„Osnivanje Asocijacije od strane Kosova i primena osnovnog sporazuma (APN) od strane Kosova trebalo bi da dovedu do priznanja od strane Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, uz podršku EU i SAD”, navodi se u saopštenju i dodaje da alternativni pogled na redosljed ima za cilj da obezbjedi jasan put Kosovu, Srbiji, EU i SAD “da krenu napred ka normalizaciji odnosa i započnu pregovore o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što predstavlja važan korak ka formalnom priznanju Kosova od strane Srbije“, ističe se u saopštenju KCBS.

Izvor: Kosovo Online/Zeri