Nastaviće da sabotira sporazume

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi smatra da premijer Albin Kurti prihvatanjem sporazuma kupuje vrijeme, dok sa druge strane sabotira implementaciju dogovora u bilo kom obliku, piše ABC news Albania.

Abazi je rekao da je postignut "načelni dogovor o Asocijaciji" sa kojim su se saglasili i Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Srbija ima dužnost da transformiše svoju političku strukturu, ali ovdje je Kurti došao na vlast sa ciljem da se ne formira ZSO. Ovo je drugi korak nakon što je rečeno da neće biti pregovora i da nikada neće razgovarati sa Srbijom. Ovo je politički samoubilački potez za Kurtija, koji smatra da će mu prihvatanje sporazuma u Briselu i plana implementacije u Ohridu omogućiti da kupi vrijeme predstavljanjem sebe kao konstruktivnog političkog aktera, dok će sa druge strane sabotirati implementaciju ovih dogovora u bilo kom obliku“, rekao je on.

Naglasio je da od ovog sporazuma predsjednik Vučić taj koji ništa ne gubi, dok je kritikovao Kurtija da je iznevjerio obećanje kojim je došao na vlast - da neće prihvatio bilo kakav oblik udruživanja srpskih opština.

„Ovo je trenutak katastrofe za Kosovo. Ne isključujem da će Kurti pokušati da raspusti parlament, mislim da mu je tu na pameti. Već je naredio svojim poslanicima da se ne pojavljuju u bilo kojoj raspravi. On će pokušati da odbije kritike koje se mogu desiti u parlamentu. Njegovi 'razglasi' na Kosovu su počeli da govore da je prihvatanje ZSO jedini način da se izbjegne rat. Takođe, kroz izbore će se ponovo pojaviti kao jedini politički faktor na Kosovu jer opozicija nije u stanju da skupi snage za prave promjene. Za međunarodne aktere je veoma važno da se Balkan ne pretvori u bojno polje kada Rusija ili drugi akteri stvaraju nove frontove u svijetu. Ali to ne treba da se radi na štetu Albanaca i da bude trošak za Kosovo“, rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo online/ ABC news Albania