Gradonačelnik Zvečana

Gradonačelnik Zvečana Ilir Peci izjavio je da nije dobio nijedan zvaničan zahtjev da podnese ostavku ni od vlade ni od međunarodne zajednice i da za sada neće podnijeti ostavku.

"Trenutno ne (neću podneti ostavku), ali vidjećemo. Mi još uvijek nismo dobili ništa zvanično o ostavci, ni od Vlade Kosova, ni od međunarodne zajednice. Dok ne dobijemo nešto zvanično, rano je da dajemo mišljenje o ovome“, rekao je Peci u intervjuu za Kosova Press.

Peci koji iz alternativne kancelarije, u selu Lipa, obavlja dužnost gradonačelnika skoro pet mjeseci, ističe da nije bilo posjete premijera, iako priznaje da komunicira putem mejla i telefona uglavnom sa ministrom za lokalnu samoupravu Elbertom Krasniqijem. Posjećuju ga, kaže, članovi njegove stranke Demokratske partije Kosova.

Peci je istakao da nije siguran da li će završiti pun mandat, pošto je, kako je rekao, sve na sjeveru vezano za političke prilike. 

Osim Pecija, i gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri obavlja funkciju iz alternativne kancelarije u selu Čabra, dok predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica Erden Atić obavlja dužnost iz opštinskog objekta, dok Lulzim Hetemi više od četrii mjeseca ne izlazi iz zgrade opštine u Leposaviću.

Oni su na funkcije došli poslije izbora održanih 23. aprila koje su Srbi bojkotovali.