Huliganstvo

Osnovni sud u Prištini osudio je 24. juna Nenada Orlovića na 15 mjeseci zatvora zbog umešanosti u napad na pripadnike KFOR-a 29. maja 2023. u Zvečanu na severu Kosova.

"Sud je doneo odluku protiv optuženog N.O. za krivično delo napad na službeno lice, učešće u masi i huliganstvo", navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Dodaje se da će Orloviću u kaznu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru od 23. juna 2023. godine, kada je uhapšen. To znači da će u zatvoru biti tri meseca.

Orlović je osuđen na još šest meseci zatvora zbog druge krivične prijave u vezi sa istim napadom, ali je ranije postigao dogovor sa tužilaštvom o priznanju krivice, te mu je zatvorska kazna zamenjena novčanom u iznosu od 12.000 eura.

Više od 90 pripadnika misije KFOR-a 29. maja 2023. je teže i lakše povređeno u nemirima ispred opštine Zvečan na severu. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i "kriminalne grupe bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Aljbina Kurtija (Albin) uz poruku da je njemu "odgovaralo da dođe do sukoba NATO-a i Srba".

Pored Orlovića, na Kosovu je do sada uhapšeno još desetak osoba zbog "učestvovanja u nasilnim protestima" i napada na pripadnike KFOR-a.

KFOR je ranije poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se posle nereda "vratile u Srbiju", te da se očekuje da svi počinioci budu "hitno procesuirani".

Nadležne institucije u Srbiji se do sada nisu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.