Profesor Ustavnog prva

Profesor Ustavnog prva na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu rekao ja za Kosovo onlajn da je lakši put do novih lokalnih izbora na sjeveru ostavka sadašnjih gradonačelnika i da je to ono što Beograd i Srbi traže, međutim, kosovska strana insistira na peticiji pa je zbog toga, kako tvrdi, neophodno da se angažuje međunarodna zajednica kako bi se došlo do najprihvatljivijeg modela.

„Potrebno je da što prije dođe do izbora koji bi označili pravo stanje i pravu želju većina građana, da bude vraćeno prethodno stanje, da oni koji imaju većinu i dobiju većinu. Potrebni su izbori koji bi bili pravedni, fer i demokratski, a ne da se krade i da se vrši pritisak na građane kako se dešavalo u prethodnim ciklusima, onda mislim da će stanje biti stabilno“, kaže Baraliu.

Ističe i da bi prije izbora trebalo da bude sprovedena puna istraga događaja u Banjskoj od 24. septembra.

„Potrebno je da se sve izvede na čistac, utvrdi šta se desilo. Potrebno je u skladu sa zahtjevima Kosova, a i međunarodne zajednice, videti koja je uloga Srpske liste u tim dešavanjima, a onda da u tom duhu da svaka strana izvrši svoje obaveze, Kosovo da počne pripreme za izbore i da ih održi i upravlja tim procesom, a Srbija da utiče pozitivno na srpsku zajednicu pogotovu na političku, Srpsku listu i ostale, da na njima učestvuju. Mada Srpska lista se oglasila nakon poziva Vučića da će oni učestvovati, budući da koordinišu sa Beogradom za sve stvari, kako je rekao Goran Rakić“, naveo je Baraliu.

Za sada, ističe on, postoje dva načina do kojih bi moglo doći do izbora - prvi je lakši, to je ostavka gradonačelnika, a drugi je putem administrativnog uputstva i peticije za smjenu predsjednika opština, koji je, ističe, komplikovaniji.

„Međutim, ima jedna prepreka, zato što u Bratislavi postoji dogovor između EU i Vlade Kosova da se ide ka modelu peticije koju bi podržalo najmanje 20 odsto biračkog tijela. Ali, posljednje oglašavanje Srpske liste preko Gorana Rakića je bilo da treba ići na model ostavke gradonačelnika. Dakle, tu treba uložiti i vrijeme i trud, i Beograd da ubjedi taj politički sklop, političke partije, prevashodno Srpsku listu da učestvuje na izbore, a Vladi Kosova treba vremena da promeni mišljenje, da se ono što se pripremilo kroz ovaj administrativni akt promjeni, ukoliko preovladaju zahtjevi međunarodne zajednice da se ide na ostavke gradonačelnika“, rekao je Baraliu.

Međutim, on ističe da ukoliko se stavovi Kosova i Srbije ne usaglase, do izbora neće doći.

„Zavisi od istrage, zavisi od dobre volje i ozbiljnosti pristupa i međunarodne zajednice, i Kosova, i Srbije, jer ono što vidim je da svako na svoj način želi da kupi vreme. Beogradu najviše odgovara da se to odloži, a izgleda da ni Priština nije toliko željna da ide brzo, jer i njoj odgovara takvo stanje sa gradonačelnicima koji su iz albanske manjine u tom dijelu zemlje, da oni vode te opštine“, rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online