Analitičari o sastanku Vučić-Kurti

Kosovski analitičari ocijenjuju da bi na sastanku premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu trebalo da se promjene prioriteti dijaloga, uključujući i zahtev EU oko formiranja ZSO, prenosi Koha.

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da će se sastanak završiti neuspjehom zato što će međunarodna zajednica insistirati na formiranju ZSO, prenosi Koha.

"I ovaj sastanak će biti, kao i ostali sastanci, još jedan neuspjeh zato što će primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kako se čini, i dalje biti zahtjev međunarodnog faktora za Kosovo. Mislim da je učinjena nepravda u sprovođenju dogovora iz plana redosljeda“, rekao je Ukaj.

On smatra da ako EU želi da primjeni osnovni sporazum, plan redoslijeda ne bi trebalo da za prvu tačku ima osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Mislim da bi samo reformisanje tog plana redoslijeda ili uvođenje drugih tačaka kao prvih tačaka implementacije sporazuma predstavljalo nastavak procesa dijaloga, ali i implementaciju sporazuma“, kazao je Ukaj.

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliju ocijenio je da predmet razgovora Kurti-Vučić trebaju biti Briselski sporazum i ostali njegovi aneksi, ali da je skeptičan da će Srbija da učini napredak.

"Predmet razgovora treba da budu pre svega Briselski sporazum i ostali aneksi. Ako može da se napravi pozitivan korak, to je dobro, ali sam skeptičan jer Srbiju ne zanima bilo kakav napredak u dijalogu sa Kosovom. Srbiju ne zanima mir na Balkanu. Srbija nije zainteresovana za evropske integracije“, rekao je Baraliu.

On je dodao da je uzrok i neuravnotežen pristup i nemogućnost EU da primora strane, a prije svega Srbiju, na sprovođenje sporazuma.

"Nije zbog pogrešne politike i pogrešnog pristupa, prosto podrška Srbiji i ponižavanje do sankcija, odnosno mjera, prema Kosovu“, rekao je Baraliju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albin Kurti sastaće se 26. juna u Briselu kako bi razvili novu rundu dijaloga za normalizaciju odnosa u kojoj posreduje Evropska unija

Na tom sastanku na visokom nivou posredovaće visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom ovonedjeljnih posjeta Kosovu i Srbiji specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.