Postoji rizik...

Bivša ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla smatra da, nakon događaja u Banjskoj 24. septembra, i dalje postoji rizik od ponavljanja, kako navodi, "zločinačke agresije Srbije", zbog čega navodi da još nema uslova za izbore na sjeveru.

"U sjevernim opštinama i dalje postoji rizik od ponavljanja zločina agresije od 24. septembra koji je organizovao državni aparat Srbije, a izvršila Srpska lista i njene kriminalne bande na sjeveru – tako da još nema uslova za izbore“, napisala je ona na Facebooku.

Dodala je da su, posle Banjske, Vučić i „Srpska zločinačka lista“ izgubili su pravo da govore u ime Srba sa Kosova i da ih predstavljaju, dodajući da ne vjeruje da će sada "moći da overe učešće na izborima".

"Kosovo bi od sada moralo da insistira na hronološkom i logičnom redosljedu djelovanja kako bi se stvorile pretpostavke za održavanje izbora na sjeveru – prvo obezbjeđivanjem svojih granica kroz funkcionalizaciju šest graničnih prelaza sa Srbijom, zatim obezbjeđivanje slobode kretanja u sjevernom dijelu Kosova otvaranjem mosta na Ibru za opšti saobraćaj, kao i razoružavanje i gašenje kriminalnih grupa koje tamo djeluju. Bez ta tri preduslova – nema logike da se izbori održavaju. To ne bi popravilo situaciju, već bi delegitimisalo kriminalce u institucijama i na mjestima odlučivanja", navela je Haradinaj-Stublla.

Prema njenim riječima, veoma je uznemirujuće što međunarodna zajednica i NATO nisu osudile i okarakterisale napad 24. septembra kao "agresiju Srbije na Kosovo".

Ona je dodala i da bi Kosovo trebalo da radi na tome da ubedi SAD da preuzmu vođstvo u dijalogu i da, kako kaže, "konačno završe ovu stvar sa konačnim, sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom sa priznanjem u centru – kao što je to bilo i prije francusko-njemačkog plana".

Izvor: Kosovo Online