Neophodnost nacionalnog jedinstva

Lideri opozicionih partija na Kosovu sastali su se s predsjednikom Vjosom Osmanijem i direktorom Kosovske obaveštajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem poslije napada na Policiju Kosoava u Banjskoj 24. septembra.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da je na sastanku upoznat s bezbednosnom situacijom na Kosovu posle napada u kojem su ubijeni policijski narednik Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.

"Izrazio sam zahvalnost Demokratskog saveza Kosova za sve u službi. Takođe sam izrazio neophodnost nacionalnog jedinstva pred izazovima koji mogu doći iz Srbije, kao države pokrovitelja i utočišta za teroriste‚", naveo je Abdixhiku na Facebooku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj poslije sastanka je rekao novinarima da je važno razgovarati u ovakvim bezbjednosnim situacijama "jer bezbjednosni rizik i dalje postoji".

On je rekao i da bi za događaje od 24. septembra trebalo da se pokrene međunarodna istraga, jer je ovaj slučaj, prema njegovim riječima, "čisti terorizam" i optužujući Srbiju da stoji iza njega.

"Srbija ne krije da sponzoriše, obučava i daje uputstva ovoj terorističkoj grupi. Pošto je to slučaj, interes Amerike i EU je da sprovedu istragu i dokažu da Srbija stoji iza ovog napada – iako je to viđeno i poznato širom svijeta – ali da je istraže međunarodni istražitelji, uz mogućnost suda", rekao je on.

Lider najvećeg opozicionog entiteta, Demokratske partije Kosova, Memli Krasniqi, sastaće se s Osmani kasnije tokom dana.