Oštra reakcija

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi oštro je reagovao nakon odluke Ministarstva prosvete u vezi sa udžbenici.

On je rekao da Nagavci uopšte nije konsultovala opštine oko odluke da roditelji sami kupuju udžbenike.

“Donose se proizvoljne odluke. Ministrica Nagavci se uopšte nije konsultovala sa opštinskim direktorima obrazovanja (ODO) o ovoj metodologiji, odnosno da roditelji kupuju udžbenike svojoj djeci, a zatim da im ministarstvo vrati novac, preko e-Kosova aplikacije. Kao Asocijacija kosovskih opština, mi ćemo imati sastanak kolegijuma obrazovanja (gdje su članovi ODO) na kojem će se raspravljati o ovim problemima. Pozvana je i ministrica Nagavci. Dakle, mi kažemo da se te odluke donose bez ikakvih konsultacija sa opštinama”, rekao je Ibrahimi za Nacionale.

Ibrahimi je podigao uzbunu da bi udžbenici mogli još više kasniti.

„ODO uopšte nisu informisani o ovom pitanju i to pokazuje da se udžbenici mogu još više odlagati i da to ima posljedice za dobar početak nove školske godine! Nemamo informacija o zakonskoj regulativi ove materije. Svijesni smo da Ministarstvo obrazovanja ima zakonsku obavezu da obezbjedi udžbenike za učenike koji pohađaju obavezno obrazovanje. Ko garantuje da će sredstva biti pravilno raspoređena na račune roditelja kada se zna da mnogi roditelji možda nemaju bankovne račune? Kako će roditelji birati školske udžbenike (riječ je o izdavačkim kućama)? Šta ako je ugovoreno štampanje knjige za 5 eura, a roditelji moraju platiti 7 eura za istu knjigu u knjižari? Koju je mjeru planiralo ministarstvo kako bi se osiguralo da će učenici kupiti sve predviđene udžbenike? Ima opština koje uopšte nemaju knjižare. To su problemi o kojima je Ministarstvo obrazovanja moralo da razgovara sa opštinama prije donošenja ovakvih odluka”, naveo je Ibrahimi.