Kokain najkorišćeniji

Direktor Specijalizovanog psihijatrijskog centra "Lavirint" Safet Blakaj kaže da je na Kosovu 40.000 korisnika droge, među kojima je sve više mladih, a da je droga koja se najviše koristi - kokain.

"U našoj bazi je registrovano 2.850 ljudi. Broj korisnika koji spadaju u kategoriju problematičnih raste, i to zavisnici koji imaju probleme u porodici, u sukobu su sa zakonom, dok su svi drugi registrovani kao narkomani", rekao je Blakaj.

On kaže da je na Kosovu do 2013. godine glavna korišćena droga bio heroin, a od 2018. počeo je da se koristi kokain čija se upotreba rapidno povećava u posljednje dvije godine.

"Ranije je prosjek godina korisnika bio između 35 i 45 godina, a sada imamo registrovane korisnike i od 16 godina“, upozorava Blakaj.

Navodi da su zabrinuti zbog hapšenja Besnika Mujecija, sada već bivšeg poslanika Samoopredjeljenja, u Prištini, koji je uhapšen u utorak u Albaniji zajedno sa još četiri osobe pod sumnjom za trgovinu drogom.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava u ovom slučaju je velika količina ekstazija koju je zaplijenila albanska policija.

"Droga koja je pronađena u Albaniji u velikoj količini nas je zabrinula. Ekstazi sam po sebi nije posebno problematična droga, koriste je mladi do 30 godina, uglavnom na festivalima, ali nismo imali slučaj da je neko zavisnik samo od ekstazija, već je opasnost kada se pomješa ili koristi zajedno sa drugim drogama, jer onda može doći do predoziranja, pa i smrti", rekao je Blakaj.