Zahtjev tržišta

Povećava se frekvencija putnika na aerodromu u Prištini, rekla je u Jutarnjem programu RTK2 porparol Valentina Gara. Da bi se odgovorilo zahtjevima putnika, u sezoni praznika i godišnjih odmora avio -kompanije uvode i čarter letove.

Prošle godine je kroz prištinski aerodrom prošlo skoro tri miliona putnika, dok je do početka avgusta 2023. zabilježena brojka od dva miliona, rekla je Gara.

"Tokom ljetnje sezone uglavnom uvodimo nove destinacije i aviolinije, jer to zahtjeva tržište. U jeku sezone ljetnjih odmora aktuelne su brojne turističke destinacije, posebno u Turskoj. Tada imamo čarter letove, a ne redovne aviolinije, redovnim linijama se vraćamo po završetku sezone“, precizirala je Gara.

Uoči sezone se preduzima organizovanje letova, angažovanje dodatnog osoblja, kao i ostalih pojedinosti, dok cijenu karata diktira potražnja.

,,Aviokompanije odlučuju o cijenama karata željenih destinacija. Prije par godina imali smo manji broj aviokompanija i to je razlog što su cijene karata bile više. Sada se trudimo da uvedemo nove destinacije, kompanije i tako stvorimo konkurenciju na tržištu i na taj način obezbjedimo i niže cijene karata. Zbog velike potražnje karte su sezoni karte nešto skuplje, a njihova cijena pada pred kraj sezone. Postoji period u kome cijena karata opada, gdje letovi nisu rasprodati, i mogu se povoljno nabaviti. Van sezone imamo i "low kost“, tako da smo imali karte do Milana za 39 eura, ali njihove cijene diktira potražnja. Treba pratiti i putem interneta, jer se i na taj način dolazi do jeftinijih aviokarata“, precizira Gara.

 Portparol prištinskog aerodroma Valentina Gara podsjeća putnike da zbog neophodne procedure moraju biti na aerodromu dva sata prije termina poletanja.