Portparol CIK-a

Građani Kosova sa pravom glasa, koji žele da promjene svoj birački centar u okviru opštine, više neće morati da čekaju sljedeće izbore da bi izvršili ovu promjenu.

Uskoro će u bilo kom trenutku moći da se promjeni birački centar u okviru opštine u kojoj je birač registrovan.

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi, izneo je detalje kako će ova usluga funkcionisati i kada će biti dostupna biračima.

On je objasnio da se promjena biračkog centra u okviru opštine može izvršiti na dva načina: (1) podnošenjem zahtjeva Kancelariji opštinske izborne komisije u opštini u kojoj je birač registrovan ili putem onlajn platforme koja će uskoro biti dostupna na sajtu CIK-a.

„Centralna izborna komisija vrši pripreme kako bi u drugom dijelu septembra proradila mašina za pretraživanje na kojoj će biti postavljen birački spisak građana sa pravom glasa u našoj zemlji. Svaki birač, samo unošenjem svog matičnog broja, moći će da vidi svoje podatke, u ovom slučaju svoje biračko mjesto. Ukoliko birač želi da promjeni birački centar, ovaj zahtjev će moći da podnese na istoj platformi, odnosno onlajn, samo popunjavanjem traženih podataka. Promjena biračkog centra biće moguća i fizičkim podnošenjem zahtjeva kancelarijama CIK-a u bilo kojoj od 38 opština“, rekao je Elezi za Ekonomia online.

Tokom nekoliko izbornih procesa, CIK je omogućio biračima da promjene birački centar samo u periodu u okviru izbornog procesa. Prema statistici CIK-a, onlajn servis ostaje najkorišćeniji.

„Na lokalnim izborima 2021. godine CIK je primio 8.439 zahteva za promjenu biračkog centra. Od toga je 6.345 ili 75 odsto podneto putem onlajn aplikacije i 2.094 zahteva je podneto bilo kojoj od 38 opštinskih izbornih komisija“, rekao je Elezi.

Početkom ove godine, Centralna izborna komisija je odobrila listu od 883 biračka centra u Republici Kosovo. Prema podacima CIK-a, u urbanim sredinama opština nalazi se 148 biračkih centara (16,76%), u kojima je na lokalnim izborima 2021. godine raspoređeno 796.256 birača (42,23%). Sa druge strane, većina biračkih centara, njih 735 (83,23%) nalazi se u ruralnim područjima opština, u koje je raspoređeno oko 1.086.192 birača (57,60%).

Izvor: Gazeta Express/Kossev